Länge har det blåst om bygget av nya bostäder i kvarteret Plankan vid Högalid. När det drog i gång 2016 låg prislappen på 520 miljoner kronor. Några år, missräkningar och förseningar senare räknades kostnaden upp till 916 miljoner.

Nu väljer entreprenören Serneke, som klev på projektet 2019, att bryta avtalet med Svenska Bostäder med hänvisning till att parterna inte kan komma överens om vem ska stå för de ökade kostnaderna.

– Svenska Bostäder motsätter sig att betala fördyringar som de enligt vår uppfattning ansvarar för, vilket lämnar oss utan annat val än att avsluta kontraktet, säger Daniel Modéus, chefsjurist på Serneke, i en kommentar.

Han beklagar att det leder till att projektet försenas än mer.

Svenska Bostäder, å sin sida, har valt att bestrida ett antal fakturor från entreprenören där de anser sig inte fått nödvändiga underlag.

– Vi hanterar stockholmarnas pengar och det hade varit oansvarigt att betala för kostnader som vi inte är överens om, säger Stefan Sandberg, vd Svenska Bostäder, i en kommentar.

https://www.mitti.se/nyheter/kritiserat-byggprojekt-pa-soder-blir-224-miljoner-kronor-dyrare/reptjt!C0KERUSP4iDbsLMQfs1yHQ/

Blir juridisk fråga

Bygget har pågått sedan 2019. Förhoppningen var att det skulle stått klart i slutet av 2021, men senaste budet var att de första inflyttningarna skulle kunna ske i vid nästa årsskifte.

Om det målet går att nå är oklart när bygget nu stannar av.

– Det här projektet har pågått länge och har varit problemfyllt. Men enligt vår mening finns det inget som motiverar att Serneke bryter ett ingånget avtal, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), i en kommentar.

– Att bara fortsätta betala och sen reaktivt ta beslut om en dyrare kostnad för projektet, har varken för mig eller bolaget varit ett alternativ. Nu får detta istället bli en juridisk fråga mellan parterna.

Grannar oroliga

Många av de som bor i kvarteret har länge varit starkt kritiska mot projektet. En av dem är Kristina Sundin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

– Det finns två sidor av det. Jag känner lite skadeglädje, som "vad var det vi sade?" Samtidigt finns en rädsla att allt nu bara blir stående. Det vore ett skräckscenario.

Hon säger att boende än inte fått någon information av Svenska bostäder och att grannar är oroliga över vad som ska hända nu.

– Det känns rätt bedrövligt. Jag kan lite känna att de bara får bygga klart nu så vi får lugn och ro.

https://www.mitti.se/nyheter/tidigare-entreprenor-ger-svar-om-forsenat-bygge-vid-rosenlund/repufo!reZbLKcFFglddTesGsfA/