Sedlar. Victoria Ström föredrar kontanter och tycker att det borde finnas en bankomat på Odenplan. Foto: Pekka Pääkkö

Bye bye bankomaten på Odenplan!

Stockholmarna tar ut allt färre kontanter och nu är bankomatdöden ett faktum på Odenplan. Den sista har nämligen försvunnit.

  • Publicerad 09:49, 20 sep 2021

Odenplan har ju blivit ett nav, det borde absolut finnas en bankomat här.

För fem år sedan skrev Mitt i Vasastan om att endast en bankomat fanns kvar på Odenplan. Till den har det ofta varit kö. Nu har den sista blå bankomaten, som låg på Norrtullsgatan, tagits bort från platsen.

Bankomat AB:s ambition är att hitta ett nytt ställe på Odenplan för en uttagsautomat.

– Tyvärr kan vi inte vara kvar på Norrtullsgatan eftersom Handelsbanken stänger sitt kontor där. Odenplan är ett mycket prioriterat område för oss och vi letar efter en lokal för våra automater. Vi har ännu inte lyckats hitta någon, men vi kommer att fortsätta leta. Om någon har en lokal att hyra ut får de gärna höra av sig till oss, säger Jenny Danielsson, kommunikationsansvarig på Bankomat AB, som ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank med Sparbankerna.

"Bedrövligt"

När Mitt i besöker adressen på Norrtullsgatan där det fram till alldeles nyligen fanns en bankomat träffar vi Vasastadsborna Hans och Anette Westerholm.

– Vi skulle ta ut pengar, det här är bedrövligt, säger Hans, och Anette fyller i:

– Odenplan ska ju vara ett centrum. Det brukar vara köer till bankomaten. Vi använder oftast kort men man vill gärna ha lite kontanter på sig.

Vi träffar även Victoria Ström som hoppas att det snart kommer en ny bankomat i närheten.

– Det här är inte klokt, den sista bankomaten vid Odenplan är borta. Den närmaste finns på Vanadisplan – det är inte lätt att gå dit härifrån när man är gammal, säger hon.

– Jag har kort men jag föredrar att använda kontanter. Odenplan har ju blivit ett nav, det borde absolut finnas en bankomat här.

Grannar. Anette och Hans Westerholm bor nära den nu borttagna uttagsautomaten. Foto: Pekka Pääkkö

Alternativa uttagsautomater

S:t Eriksplan 10

Vanadisplan 4

S:t Eriksgatan 89

Vasagatan 27

Valhallavägen 77

I innerstan och på Djurgården finns i dag 68 bankomater som ägs av Bankomat AB.

Den som har en lokal att hyra ut runt Odenplan får gärna mejla lokaltips@bankomat.se.

Visa merVisa mindre

Kontantuttagen minskar

Under det första halvåret 2021 tog invånarna i Stockholms län ut 7,6 miljarder kronor i Bankomats uttagsautomater. I genomsnitt blir det 529 kronor i månaden per person, en minskning med 9 procent jämfört med första halvåret 2020.

Utvecklingen i Stockholm följer landet i stort, där uttagen av kontanter minskade från 34 miljarder kronor under det första halvåret 2020 till 30 miljarder första halvåret 2021.

Källa: Bankomat AB.

Visa merVisa mindre