Busslinjen är en av 14 som läggs ner i regionen, när SL behöver spara pengar. Dessutom får ett antal linjer glesare turer och ändrade sträckningar.

Busslinje 153, som går från Bredäng till Fridhemsplan via Hägersten och Liljeholmen, har varit nedläggningshotad flera gånger. Det har mötts med protester och planerna har stoppats. Men nu läggs linjen alltså ner i december.

Motiveringen är att den till stor del delar sträckning med t-banans röda linje, att den endast går i rusningstrafik och att den tappat resenärer sedan pandemin

– Att tvingas till neddragningar är inget roligt beslut att ta, men som förutsättningarna ser ut är det tyvärr nödvändigt. Trots ett radikalt minskat resande körde vi full trafik genom hela pandemin vilket inneburit att vår ekonomi varit i obalans sedan 2020, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och vd för AB SL, i ett pressmeddelande.

Ett stort paket

Nedskärningsplanerna presenterades i våras och har sedan varit på remiss. Nu har remissinstansernas svar gåtts igenom och regionen fattat beslut i ett paket som gäller både busslinjer, t-bana och spårvägar.

När Mitt i skrev om planerna i våras uttryckte både invånare och lokalpolitiker att de ville ha buss 153 kvar.