Kungliga slottet, Vasamuseet och världsarvet Skogskyrko­gården är redan kända utflyktsmål. Men det finns fler svenska klassiker som lockar utländska turister på besök i Stockholm.

Det senaste i raden finns i Torsvik och har fått mängder med amerikaner att ta sig över Lidingöbron för ”Swedish fika”. Här väntar nämligen Anna Jacinda State med sin Kitchen club.

– De kommer hit för för att lära sig om svensk fika­tradition och baka kanelbullar, säger hon.

Idén kom från ett danskt turistföretag som arrangerar upplevelser i Stockholm. De tog kontakt efter att ha fått nys om att hon arrangerar matlagningskurser, barn­kalas och företagsevent med matlagning i fokus.

Under sju söndagar pågår arrangemanget. Varje helg kommer nya amerikanska turistgrupper med sina guider.

– Vi har kört tre gånger, och det har gått jättebra. Det har varit mellan 20 och 27 personer varje gång.

Svenska klassiker

Besökarna kommer från olika delar av USA och har visat stort intresse för svensk fikakultur. De har fått smaka på hallongrottor och dammsugare, och lärt sig om kaffe­rep och sju sorters kakor.

– Det har varit olika kapacitet vad gäller bakning, men de har i alla fall lyckats så pass att de har fått med sig bullar hem.

Hur många bullar en sats deg ger har även visat sig variera.

– Jag tror att man har lite olika referens­ramar. Första gruppen gjorde dubbelt så stora bullar än vi brukar göra.

Under besöket pratar de även om skillnader mellan svenska och amerikanska bullar.

– Till skillnad mot i USA kör vi inte glasyr, och så har vi kardemumma i vår deg. Sådana saker brukar vi diskutera medan vi bakar.