Före. Såhär såg huset ut innan renoveringen.... Foto: Danderyds kommun

Busshållsplatsen från 20-talet renoverad av sommarjobbare

Nu är den hundra år gamla busskuren vid Djursholms torg renoverad. Mycket tack vare två sommarjobbare.

  • Publicerad 16:43, 22 jul 2022

Den gamla väntkuren vid Djursholms torg har fått sig en riktig renovering efter att Danderyds kommun upptäckt att den var deras.

– Det var en nämndledamot som uppmärksammade oss på att kommunen faktiskt äger busskuren. Det hade jag ingen en aning om, säger Håkan Arfwedson, kultur- och fritidschef på Danderyds kommun.

Grevar och golf

Väntkuren är en gammal kvarleva från Djursholmsbanan, ritad av greven Sigge Cronstedt. Vid nedläggningen stod den länge och förföll till dess väntkuren skänktes till golfklubben som ställde den vid sin rastplats på golfbanan, där det finns en obevakad övergång.

Väntkuren användes dock inte och 1991 flyttades kuren till den nuvarande platsen och skänktes till kommunen som ställde den vid Djursholm torg berättar Dag Sebastian från Djursholms hembygdsförening.

– Där står den nu och fyller väl sin funktion som busskur. Jag tog själv skydd där i går undan en plötslig regnskur, jämte fyra andra busspassagerare, säger han.

Sliten byggnad

Men den har varit i behov av ett ansiktslyft då skador från både väder och människor syntes.

– Jag åkte ner själv och såg att den var i riktigt dåligt skick, det är en väldig fin byggnad men det var väldigt sliten. Vi vill värna om de kulturella byggnader som finns i Danderyd, säger Håkan Arfwedson.

Under sommaren har två sommarjobbare fått äran att renovera det 100 år gamla huset – och nu är arbetet klart.

Viktigt med rätt färg

Byggnaden har grovskrapats och sen målats. Att hitta just rätt färg blev en viktig uppgift. Då det skulle vara så likt originalet som möjligt.

– Vi fick kontakt med en pensionerad inspektör som har varit med och gjort flera arbetet med äldre byggnader, han hjälpte oss med uppgiften, säger han.

En liknande väntkur från Germaniavägens hållplats flyttades till Östberga hållplats på Näsby Parkslinjen där den emellertid senare brann ned.

Efter. Sen fick huset en riktig uppfräschning.... Foto: Danderyds kommun

Väntkuren i Danderyd

Väntkuren är en gammal kvarleva från Djursholmsbanan, ritad av greven Sigge Cronstedt.

Den skänktes sedan till golfklubben som ställde den vid sin rastplats på golfbanan.

1991 flyttades kuren till den nuvarande platsen vid Djursholms torg.

Visste du att en liknande väntkur från Germaniavägens hållplats flyttades till Östberga hållplats på Näsbyparkslinjen, där den emellertid senare brann ner.

Visa merVisa mindre