"Hallå, kan ni som gick på där bak komma fram och blippa era kort?". Busschauffören låter lite mer frustrerad för varje hållplats. I cirka en månad har det varit möjligt att stiga ombord framtill på vissa bussar, först ut är de blå stombussarna på linje 1, 2, 3, 4 och 6.

https://www.mitti.se/nyheter/dags-att-ha-biljetten-redo-pastigning-fram-i-bussen/reptlj!5VbvEitcJhJS4CvASTR2aw/

Men det är inte glasklart vad som gäller, och alla bussar har inte fått skyddsglaset installerat vid förarplatsen, på dem ska man fortfarande kliva på baktill.

Ellenor Jonsson tycker inte att övergången har fungerat jättebra.

– Man ser fortfarande folk som går på där bak och då börjar busschauffören ropa. Det är många som har åkt gratis under pandemin och inte haft någon giltig biljett, säger hon.

"Svårt att hålla avstånd"

Resenären Alla Sapkina tycker inte att det är bra att man ska gå på bussen framtill. Det bidrar till mer trängsel, menar hon.

– När alla ska på där fram blir det svårare att hålla avstånd. Det strider ju mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag brukar vänta tills alla har gått på innan jag själv kliver ombord, säger Alla Sapkina.

En som känner av förvirringen bland folk är Leena, som bara vill ha med sitt förnamn. Hon jobbar varannan vecka som bussförare och varannan som informationsvärd i rusningstid.

– Folk blir förvirrade och går fram och tillbaka mellan de olika dörrarna. Det är ju inte deras fel att det är otydligt hur man ska göra. Alla har ju inte tillgång till datorer och kan hålla sig uppdaterade, säger Leena.

https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-flytta-blippen-bak-i-bussen/repubk!6X5mJgWh4@4PC0D3lq6U9g/

'"Vore bra om det var konsekvent"

– Det vore bra om det kunde vara mer konsekvent och tydligt – antingen att alla går på fram eller bak. Nu varierar det från buss till buss, säger bussresenären Malin Larsson.

Joel Martens Thidell tycker att det fungerar hyfsat bra med den nya ombordsstigningen.

– Man ser ju om dörrarna där fram öppnas, och gör de det så går man på där. Jag tror att det kanske behövs en liten inlärningsperiod för vissa, men folk kommer att lära sig, säger han.

Ellinor Lansman åker ofta buss och upplever inte att det har varit några problem att gå på genom framdörrarna.

– Jag känner mig glad att det är något som återgår lite till det normala. Men det tog väldigt lång tid att ta fram plexiglasen, säger Ellinor Lansman.