Redan innan bussdepån flyttade från Hornsberg till Tomteboda vid midsommar 2021 hade bussförarna försökt få till en busslinje från Kungsholmen till Tomteboda.

I det senare garaget parkerar flera av innerstans bussar, till exempel 1:an, 4:an och 56:an.

En busslinje behövs enligt förarna för att göra resan till och från jobbet i Solna enklare och minska risken för försenade bussar. Men förslaget har inte fått något gehör från regionen och nu startar bussförarna en protestlista.

– Tomteboda ligger väldigt otillgänglig, och vi som ska ta oss ut i ur och skur har tröttnat, säger Kenneth Lindberg, samordnare för facket Kommunal i Tomteboda.

348 personer av de knappt 500 som jobbar vid Tomteboda har skrivit på och de hoppas nu att region Stockholm lyssnar.

Kenneth Lindberg vill vara tydlig med att kritiken inte riktas mot arbetsgivaren Keolis, utan mot regionen som behöver betala för att det ska köras bussar till sträckan.

– Arbetsgivaren sa inte nej, men fick inte betalt av trafikförvaltningen för att köra den där sista skvätten från Moa Martinssons torg ut till Tomteboda.

I dag får förarna åka tunnelbana till Västra Skogen och gå en knapp kvarts promenad därifrån. Enligt Kenneth Lindberg går promenaden genom en skog på gångbanor som ofta är glashala under vintern under dygnets alla timmar.

Dessutom saknas förbindelser om tunnelbanan av någon anledning inte kan köra.

– Folk har slagit sig på gångvägarna och många är rädda för att gå genom skogen på kvällar och nätter. I övrigt har det varit förseningar till bussar som ska lösas av.

Förarna skulle vilja se att till exempel 56:an förlängs från Hornsberg vidare ut mot Solna över Ekelundsbron.

Är det inte någon slags ironi i att det saknas tillräckligt med busstrafik till bussdepån?

– Nej, jag skulle inte kalla det ironi, utan vi vill bara att politikerna och SL ska se att vi är ett antal personer som behöver den bussen.

– Och jag tror att många fler än vi skulle bli glada om det gick att få till en linje ut dit. Polisen finns där ute och det ligger flera skolor där till exempel.