DÖMS. En 19-åring döms till fängelse i fyra år och en 15-åring döms till sluten ungdomsvård för mordförsöket i Upplands Väsby i september. Foto: Mostphotos

Bussdramat: Fyra års fängelse för försök till mord

I september blev en 19-åring angripen med kniv på en buss i Upplands Väsby. Nu har två tonåringar dömts för försök till mord.

  • Publicerad 16:46, 15 jan 2021

Brottet skedde vid 20-tiden tisdagen den 22 september, vid en busshållplats i Apoteksskogen i Upplands Väsby.

Misstänkt mordförsök på buss i Väsby

Bussföraren har berättat att han "en bit före hållplatsen såg en kille som sprang längs med bussen och ropade ”stanna, stanna”. Han kunde dock inte stanna bussen före hållplatsen. Killen ropade ”öppna, öppna”.

Föraren stannade vid hållplatsen och såg två eller tre andra killar komma efter. Killarna slogs på den yta i bussen där man kan ställa barnvagnar. Efter några sekunder sprang alla utom han som sprungit längs med bussen i väg. Han sa då att han var skadad.

Hugg i bröstkorgen

En 19-åring och en 15-åring från Väsby har nu dömts för angreppet mot en 19-årig Järfällabo. Han fick flera hugg i armen och i bröstkorgen med ett "eggvass föremål", vilket orsakade livshotande skador på ena lungan och lungsäck. Han vårdades på sjukhus i en vecka för skadorna.

Den 19-åring som har dömts för försök till mord förnekar brott. Enligt åtalet säger han sig "inte haft något med händelsen att göra."

Åklagaren har dock en rad omfattande bevis som åberopats, till exempel anmälan, skärmdumpar från målsägandes telefon, bilder från övervakningskameror och övervakningsfilmer.

Oklart motiv

Vad gäller motivet har det inte helt klarlagts. De dömda och offret var bekanta med varandra, men enligt uppgift inte ovänner.

De dömda ska förutom straffen betala 150 000 kronor i skadestånd till målsägande.

19-åringen döms även för ringa narkotikabrott, narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri. Dessa brott erkänner han.