Fördröjning. Ersättningsbussar fortsätter att köra sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats då tester fortfarande görs på tvärbanans nya Kistagren. Foto: Erik Simander

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.

  • Publicerad 11:34, 18 jan 2021

Den 13 december var det tänkt att tvärbanan från Alvik skulle börja rulla till de två nya hållplatserna Bromma blocks och Bromma flygplats. Hållplatserna är en del av den nya Kistagrenen som successivt byggs ut.

Men öppningen blev försenad och resenärerna har fått nöja sig med ersättningsbussar. Anledning till förseningen var enligt SL att det krävdes ett avtal med Swedavia, som driver Bromma flygplats, något som inte hade blivit påskrivet i december. Även tidplanen för besiktning hade dragit ut på tiden, till följd av pandemin.

Tvärbanan till flygplatsen försenad

Hänger på vädret

Men över en månad senare är det fortfarande ersättningsbussar som gäller. Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL, säger att de nu är i slutfasen.

– Vi behöver testa ledningar och banan i minusgrader, och i december var det inga minusgrader.

Varför sa ni att tvärbanan skulle öppna i december, det är ju inte säkert att det är minusgrader då?

– Det var en ambition vi hade, men det är svårt att säga hur vädret blir. Vi måste testa i minusgrader, och nu väntar vi på resultatet eftersom vi behöver delge dem till Swedavia, säger Aleksander Krajisnik.

Han vet inte exakt när tvärbanan kan öppna, men säger att det rör sig om en vecka eller så.

Ersättningsbussar

Fram tills tvärbanan öppnar är det ersättningsbuss 31B som kör sträckan Johannesfred–Lintavägen (Norra Ulvsunda)–Bromma flygplats. Bussen stannar inte vid Bromma blocks.

Spårvagnstrafiken mellan Sickla och Solna station går som vanlig.

Källa: SL

Visa merVisa mindre