Puss. Ryafåret Rut och Anna Segerström, djuransvarig på Stora Skuggans 4H-gård. Foto: Pekka Pääkkö

Busiga bäääbisarna är här

Nyfött och sötchock. Stora Skuggans 4H-gård har fått tillökning. Lamm och killingar busar runt på naturens barnkammare.

  • Publicerad 15:28, 30 apr 2021

Foto: Pekka Pääkkö

I år föddes det elva nya lamm på gården. De älskar att busa med varandra och gårdens tackor och baggar. Det första lammet, Åke, föddes den 27 mars. Här är ryafåret Rut som är den enda i lammskaran med bruna strumpor och en brun fläck på ryggen. På sociala medier har folk fått vara med och namnge nykomlingarna. Tre av lammen har fått sina namn efter sportlegendarerna Gunde Svan, Björn Ferry och Ingemar Stenmark. Passande namn, för det är full i fart på banan liksom hagen.

Foto: Pekka Pääkkö

Kon Linnea väntas föda i början av maj. Att se kossor kalva beskriver Anna Segerström som en urkraft. Det sker så naturligt, på en gång sätts modersinstinkten in hos kon som tar hand om sin nyfödda kalv. Under pandemiåret har besöksantalet ökat rejält på gården. Besökarna har uppskattat att få komma ut och se djuren som glädjeglimtar i dessa tider. Stora Skuggan är en pedagogisk 4H-gård och efterliknar en bondgård, vilket gör den till ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. 

Foto: Pekka Pääkkö

Visst är de söta de små liven? På dagarna busar ryafåren hej vilt i sin beteshage och äter av vårens näringsrika gräs. På morgonen är det frukost ute i beteshagen och sedan blir det lammrace. De går sedan ute och betar till eftermiddagen innan de i enad trupp skuttar tillbaka till gården för att vila inomhus. På bild är det Åke, årets förstfödda, som är den som gillar att knuffas och buffa på sina syskon. På Stora skuggan har det funnits ryafår sedan 35 år tillbaka. Ryafåret har ett vänligt uttryck, stora vackra ögon och är helt oemotståndligt söta, de får besökarna att smälta.

Foto: Pekka Pääkkö

Fem veckor gamla Knut är en fransk oförädlad köttras, en charolais. Han fick en tuff start i livet när han blev bortstött från sin mamma på gården han först bodde på. Gårdens kobonde lät därför Knut få komma till Stora Skuggan, där han nu flaskas upp och njuter av livet till fullo. Idag är han överröst av kärlek från gårdens djuransvariga. Trygghet och vägledning får han även av gårdens fjällnära ko, Linnea, och ungkon Majros. Knuts päls känns som sammet och en liten framtand sticker fram. Hela tiden slänger kon Linnea ett moderligt och vakande öga på Knut.

Killingarna skuttar gärna över allt och hoppar gärna på varandras ryggar. På gården är det Freja och Frida som busar. Foto: Pekka Pääkkö