– Vi är ingen billig kvarterspub. Det här är ett lugnt taproom som stänger 23 om kvällarna, säger han.

Craig Donovan kommer till krogen en liten stund senare än bestämt. Väl inne plockar han någon form av dyr citronlemonad till sig själv från kylen.

– Många locals och ölnördar har hittat hit. Det har gått jättebra, säger han.

Öppnade i maj

Tillsammans med bryggarkompisarna på Ekerö brygghus, Kerryn Beattie och Anders Kotz, samt den lokala konstnärsduon Graffiti Stockholm och köksansvarige Christoffer Robin Ewe är Craig mannen bakom Tunnlandet taproom and kitchen på Tunnlandsvägen. Det är sex veckor sedan stället öppnade.

Åtta kranar och flera öl på flaska och burk, allt producerat på de lokala bryggerierna på Mälaröarna, finns här. Ute vid ett av borden sitter ölentusiasten Göran Sverkman från Nockebyhov. Han tar en klunk från sin lager, den andra ölen för dagen.

– Det är kul att de satsar. Det känns som att man är i en tysk stad med denna beergarden. Och ölen smakar bra, säger han.

Inbjudande konst

Anpassad, medveten bakgrundmusik ljuder från högtalarna. Ventilationsrören i taket är stora och synliga. De råa betongväggarna har klätts i sprakande väggkonst från Graffiti Stockholm. På menyn syns fishtacos, sallader, mackor, toasts och brunchrätter. Menyn har asiatisk och sydamerikansk inriktning, enligt Christoffer Robin Ewe.

– Vi serverar global gatumat, med fokus på asiatiska smaker. Och jag kommer byta rätter en hel del, tror jag.

Det är sex år sedan den gamla pizzerian i lokalen stängde.

– Bostadsrättsföreningen kontaktade oss innan pandemin. De ville ha något nytt i lokalen, en gastropub och taproom. Det var ju "hell, yes!" från oss. En idé vi själva haft, säger Craig Donovan.

Stora renoveringar

Han och de andra renoverade från november till maj, då köket kom på plats.

– Vi har rivit allt från gamla pizzerian, flera lager av kakel, betong, tapeter och målarfärg. Vi grävde ett två kubikmeter djupt hål i köket för fettavskiljaren. Nu är vi nöjda. Och det känns som att de flesta som bor i bostadsrättsföreningen uppskattar oss.

https://www.mitti.se/nyheter/ekero-brygghus-oppnar-krog-i-bromma/repvcD!@0@2OqX60Nhgr7yGdwjQ2A/

Ingenting tycks omöjligt för de nyzeeländska vännerna Craig Donovan och Kerryn Beattie. Kärleken tog båda till Sverige för över 20 år sedan, de startade sitt mikrobryggeri på Mälaröarna 2012 och har nu alltså öppnat taproom i Bromma. Craig Donovan tvingas dock medge att trenden med lokalproducerad hantverksöl med karaktär passerat kulmen.

– Den ölhajpen är över. Nu vill alla bara ha pils och lager. Det är sanningen, säger han.

En stund efter klockan 16 denna fredagseftermiddag är det fullt på uteserveringen. Om det är nyhetens behag eller det varma sommarvädret är kanske för tidigt att utvisa. Bland gästerna tycks bredden stor. Men en sak verkar de ha gemensamt. De bor eller verkar i närheten, vill ha en öl att släcka törsten med och verkar beredda att betala för det. 79 kronor kostar ett 40-centiliterglas med Ekerö brygghus egen lager, 85 kronor kostar brygghusets pils.

– Vi har satt vår standard. Ett tidigare öl-ställe i New York var min förebild. Jag var aldrig där själv, men såg bilderna och tänkte mig hur jag ville ha det, säger Craig Donovan.