66 elever i årskurs 2 på Brunnaskolan får just nu distansundervisning till följd av ett covidutbrott. Arkivbild. Foto: Jonas Tetzlaff

Brunnaskolans tvåor hemskickade efter covidutbrott

Omfattande smittspridning på Brunnaskolan i Upplands-Bro gör att skolan stänger ner årskurs 2 till och med fredag den här veckan.

  • Publicerad 12:59, 8 sep 2021

Brunnaskolan är en skola för barn från förskoleklass upp till årskurs tre. Totalt har man 300 elever.

– Vi har stängt ner årskurs två. Det här har vi gjort i samråd med Smittskydd Stockholm, säger Brunnaskolans tillförordnade rektor Sandra Winkler och forsätter:

– Det rör sig om tre klasser i årskurs två, det här innebär att vi totalt har skickat hem 66 elever.

Så många konstaterade fall

I nuläget har skolan kännedom om 14 konstaterade fall av covid-19 i de aktuella klasserna, då är både elever och personal inräknade. Sandra Winkler vill inte uppge hur dessa fall är fördelade bland elever respektive personal.

Hon berättar att skolan tog kontakt med Smittskydd Stockholm i samband med att det började dyka upp fall av covid-19.

Beslut om stängning

I måndags ansåg Smittskyddet att smittan på skolan var så pass omfattande att en nedstängning av årskurs två var aktuell. Då tog Sandra Winkler i samråd med kommunens grundskolechef Magnus Persson beslut om att skicka hem klasserna, som nu får undervisning via internet.

– Lärarna har distansundervisning med eleverna, de har fått med sig iPads och böcker hem. Så vi försöker så gott det går att ha undervisning, det är klart att de är en utmaning då de är så pass unga elever, men än så länge ska det fungera bra.

Nytt möte om läget på fredag

På fredag kommer en ny avstämning med Smittskydd Stockholm äga rum.

– Vi har uppmanat föräldrar att testa sina barn om de uppvisar symtom och meddela oss så vi får kontroll på läget. Vår förhoppning är att den här perioden inte blir längre än de här fyra dagarna men vi stämmer av med Smittskyddet på fredag igen.

Vad tänker du som rektor att samtidigt som detta sker hos er så annonseras nya restriktionslättnader?

– Det känns lite kluvet att vi i skolan uppmanar personalen att inte sitta tillsammans i fikarummet, visst kan jag ha förståelse för att man öppnar upp i samhället i stort men nu har vi en situation här som vi behöver hantera, säger Sandra Winkler.

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01