Hängbron som binder ihop Alby och Tyresta invigdes i somras – två år försenad.

Beslutet om att bygga bron togs 2016 genom en uppgörelse över blockgränserna. 9,2 miljoner var det första budgetbeslutet. Sedan dess har det skjutits till pengar flera gånger, enligt slutrapporten. Senast var sommaren 2022 då budgeten beslutades till 32 miljoner inklusive spänger.

Summan offentlig först nu

Slutnotan på 45 332 000 kronor blev nyss offentlig.

– Jag tycker att det är förskräckligt och inte acceptabelt att det blev en sådan gigantisk ökning. När det är dåliga ­tider gäller det att verkligen ­prioritera vilka ­investeringar som är nödvändiga och vi har aldrig ansett att bron är nödvändig, säger Anki Svensson (M), ­oppositionsråd.

Hon är inte förvånad över den höga summan.

– Vi har befarat att det skulle kosta mycket mer än det smakar. Det är helt felprioriterade pengar och ett slöseri med skattemedel.

Komplext projekt

I slutrapporten konstateras att tidiga kalkyler kraftigt underskattade komplexiteten i projektet och att det finns flera förklaringar till att summan drevs upp.

Att bron byggts från vatten är en av dem. Vädret ställde till det genom tjock is, översvämningar och stormskador. Inflation och omvärldsläget pressade upp priserna. Andra förklaringar är att det fanns brister i projekteringen och att ett omtag fick göras innan byggstart eftersom de dragstag som skulle förankra bron i berget var för korta.

– Det har varit ett antal olyckliga omständigheter som sammantaget bidragit till högre kostnader, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vad säger du om summan?

– Det är givetvis inte roligt att bron blev så pass dyr, men samtidigt är jag glad för de reella kvaliteter som den har och att Tyresöborna verkar uppskatta den mycket.

Hon berättar att syftet var att skapa en nordlig entré till Tyresta naturreservat och nationalpark för ökad tillgänglighet.

– Och det var viktigt redan från början att bron skulle ha en hög arkitektoniskt kvalitet och att den skulle smälta in fint i naturen och miljön och att vi skulle ta extra mycket hänsyn till det.

Var tar ni pengarna från nu när bron blev mycket dyrare än tänkt?

– Det här pengarna ställs inte mot driftspengar och pengar som vi lägger på dagliga verksamheter, men det är ju investeringsmedel och det som inte finns i kassan får man låna till, säger hon.