Vill sälja. Efter de många rånen vill ägarna Nikos Chatzigeorgiadis och Matteus Sezkir inte längre driva spelbutiken i Bromsten utan söker en köpare. Foto: Anders Gustafsson

Bromstensbutik rånades fyra gånger på tio månader

Fyra gånger har maskerade och beväpnade personer rånat deras spelbutik i Bromsten. Ingen har dömts för brotten och nu vill de inte ha kvar butiken.

  • Publicerad 12:00, 25 feb 2021

Vi kommer inte att vara kvar här så länge till

Matteus Sezkir och Nikos Chatzigeorgiadis tog över spelbutiken i Bromsten för drygt ett år sedan. Sedan dess har de blivit utsatta för fyra grova rån.

Butiken är kameraövervakad och utredningarna har enligt polisen prioriterats. För ett av rånen frihetsberövades två personer, de släpptes dock senare.

Ingen har åtalats för någon av rånen.

– För att kunna väcka åtal måste bevisningen vara väldigt robust. I det här fallet räckte det inte, åklagaren lade ned utredningen, det var ett bevisproblem, säger John Lindström, gruppchef på grova brott på polisen i Järva.

Machete och pistol

Första rånet skedde enligt butiksägarna en söndag i oktober 2019, fem minuter innan stängning. En man dök upp i spelbutiken enligt Matteus Sezkir, beväpnad med en machete och pistol.

– Han ville ha pengar, säger Matteus Sezkir.

Uppträdde hotfullt

Mannen uppträdde hotfullt och tryckte enligt Matteus macheten mot hans hals och plockade på sig pengar.

Några månader senare, i januari 2020, kom åter en maskerad och pistolbeväpnad man in i butiken och tvingade till sig pengar.

I februari skedde ännu ett väpnat rån, två maskerade män plockade enligt Matteus på sig pengar.

Det senaste rånet skedde i juli 2020.

– Han trycker upp mig mot en maskin här i butiken och trycker en pistol mot min kind. Då måste han ha insett att jag inte hade någon nyckel till kassaskåpet för han stack, säger Matteus.

Matteus och Nikos har begränsat öppethållandet och slutat med spelverksamhet.

-Vi kommer inte att vara kvar här så länge till, den som vill köpa butiken är välkommen, säger Matteus.

Svårt klara upp

Enligt John Lindström är butiksrån svåra att klara upp för polisen.

Har polisen gjort tillräckligt när en butik utsätts för fyra grova brott men inget av brotten klaras upp?

– I de enskilda förundersökningarna har vi gjort allt vi kan. Men när det är fullt maskerade gärningspersoner går de inte att känna igen. Även om vi har vittnen, som i Bromsten, så slutar många spår vid butiken, säger John Lindström.

Annika Rosenberg (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, tycker att det som hänt är oacceptabelt.

– Att företag ska överväga att stänga sin verksamhet på grund av kriminalitet är fruktansvärt. I verksamhetsplanen för 2021 finns platssamverkan Bromsten som syftar till att öka tryggheten i Bromsten för såväl boende som för företagen.

Försiktigare. Nikos Chatzigeorgiadis och Matteus Sezkir har inte längre några kontanter i butiken. Foto: Anders Gustafsson

Få butiksrån med vapen

Antalet butiksrån i stadsdelen Spånga-Tensta, där Bromsten ligger, är relativt få. Under 2020 begicks preliminärt åtta butiksrån i stadsdelen, varav sju med vapen.

I hela Stockholms kommun anmäldes i fjol preliminärt 81 butiksrån, 17 med vapen.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Visa merVisa mindre