För två säsonger sedan började Erik Söderdahl, 19, satsa på golfen. Nu har han silver­medaljen från Special olympics hemma i Täby.

I år var Berlin värd för tävlingen och allt startade med att Erik tillsammans med det svenska landslaget fick ta emot de 75 000 i publiken under invigningsceremonin den 17 juni.

– Det var så mäktigt och det blev startskottet. När jag kom in på arenan så kände jag att jag fick mer fokus, nu var det inget ”lall” utan på riktigt, säger han.

Men sig i tävlingen hade han sin caddie och tvillingbror Emil Söderdahl. De tränar tillsammans så mycket de kan på Waxholms golfklubb.

– Det är tack vare Emil som jag spelar golf och det var skönt att ha med honom på tävlingen då jag litar på honom till hundra procent, säger Erik och Emil fyller i:

– Vi har ett så bra teamwork, jag tar fram distansen och hjälper till så han står rätt, vi hjälps åt mycket och får vi ett dåligt slag så går vi bara vidare, säger han.

Tog medalj

Special olympics är en internationell organisation som riktar sig till idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Tävlingen kan jämföras med OS men organisationen står utanför den internationella olympiska kommittén och är inte med i paralympics.

Första dagarna i Tyskland fick Erik spela för att se i vilken division han skulle hamna i: det blev den tredje divisionen i klass fyra och han spelade därför nio hål. Innan sista tävlingen kändes det som att det mesta satt. De kunde banan och hade haft tid att värma upp på plats.

– De två sista dagarna så tyckte jag att jag spelade riktigt bra, förvånansvärt bra, men jag kunde inte ta in det helt när vi var på plats, säger han.

När väl sista rundan var avgjord hade Erik spelat sig till ett silver.

– Det var jättekul och som plus fick man träffa massa vänner, säger han.

Efter nio hål stod det klart att silvret gick till Sverige.

Efter nio hål stod det klart att silvret gick till Sverige.

Privat

Han berättar han har mötts av massa hejarop väl hemma i Sverige.

– Jag har fått sjuk mycket hälsningar, vi ska fira silvret tillsammans med familjen, säger han.

Vill inspirera andra

Han hoppas på att medaljen kan få andra med en funktions­nedsättning att våga testa golf.

– Det finns inte så mycket parasport och jag tror att det är därför de som har funktionsnedsättning inte vågar idrotta. Golf passar många eftersom man tävlar utifrån sina egna förutsättningar och handikapp, säger han.

Emil tror att fler skulle våga gå ut på banan om klubbarna jobbade hårdare med representation och visade att alla är välkomna.

– Klubbarna kan jobba med marknadsföringen för att fler ska känna att de vågar spela, säger han.

Erik har stora drömmar för framtiden och ett mål är att tävla i nästa Special olympics.

– Då ska jag inte vinna silvret utan det som är ­snäppet bättre, säger han och ler.

Erik Söderdahl och Emil Söderdahl.

Erik Söderdahl och Emil Söderdahl.

Privat