En 20-årig man boende i Bro åtalas för penningtvättsbrott. Mannen har upplåtit sitt konto hos Nordea för insättningar av sammanlagt 109 500 kronor som härrör från bedrägerier. Han har därefter skickat vidare, alternativt gett annan person möjlighet att skicka vidare, pengarna genom överföringar och bankomatuttag.

Syftet med åtgärderna har, enligt åtalet, varit att dölja att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet eller att "främja möjligheten för någon att tillgodogöra sig pengarna".

Pengaöverföringarna har gjorts vid tio tillfällen under perioden den 19 maj 2021 till den 24 maj 2021.

Swishade pengar för varor

De som utsatts för bedrägerierna har mestadels fört över pengar med Swish till Brobon. Av åtalet framgår det att det rör sig om betalningar för varor. En av personerna har till exempel fört över pengar med Swish för att köpa en bil.

Som bevisning finns utöver betalningarna även konversationer som visar att de personer som satt in pengarna blivit utsatta för bedrägeri.

Tog emot pengarna

Det är oklart vem som har utfört själva bedrägerierna. Den 20-årige Brobon åtalas alltså endast för att hans konto använts för att ha tagit emot pengarna och sedan skickat vidare dem.

Brobon är tidigare dömd för flera brott, exempelvis ringa narkotikabrott.