Det luktar nybakat i Britta Berntssons kök vid Lilljeholmskajen. I ugnen gräddas en plåt cookies, fulla med vit och mörk choklad. Små runda bollar som efter en stund förvandlas till platta kakor. Lite sega i mitten om man tar ut dem efter tio minuter och lite frasigare om de får stå inne några minuter till.

– Man får välja själv hur man vill ha sina cookies. Jag tycker om när de är lite sega, säger hon och tar ut den varma plåten ur ugnen.

Britta Berntssons cookies är en framgångssaga i miniformat. På bara ett halvår har den idé hon och sambon Fredrik Johansson spånade fram vid juletid blivit företaget Cookies by Britta som levererar kakdeg till nio livsmedelsbutiker i Stockholmstrakten – och de hoppas att det ska växa ännu mer.

– Min dröm är att vi ska kunna öppna ett litet kafé där vi arbetar tillsammans. Gärna någonstans här i närheten, säger hon.

Stod utan arbete

I dag ser hon med tillförsikt på framtiden. Men historien började tråkigt. När pandemin slog till under vårvintern 2020 infördes som bekant distansundervisning vid landets gymnasier. Så även vid Danderyds gymnasium där Britta drivit ett skolkafé med sin mamma Mona i 15 år (och mamman i 15 år dessförinnan). Plötsligt stod de utan arbete.

– Jag tappade all inkomst och var rätt så deppig. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra åt min situation, berättar hon.

I höstas såg det först ljusare ut. Smittspridningen avtog och gymnasierna öppnade – liksom kaféet i Danderyds gymnasium. Men så återinfördes distansundervisningen under senhösten.

– Jag tänkte att herregud, vad ska jag göra nu? Jag kan ju inte bara sitta hemma. Så började jag skoja om att börja sälja mina kakdegar, och vi kom på att det faktiskt var en bra idé, berättar Britta Berntsson.

Sprang med kassar

Så satte hon i gång. Först i väldigt liten skala – genom att berätta om sig själv och sina hemgjorda kakdegar i den lokala Facebookgruppen. Det gav stor respons. Under några intensiva veckor sprang hon runt med tunga kassar deg till fikasugna Liljeholmsbor.

Men vid årsskiftet fick verksamheten fastare form. Britta Berntsson startade företaget Cookies by Britta, med stöd och uppmuntran från sambon, som är konditor och kan branschen.

Att göra deg behövde hon knappast hjälp med. I skolkaféet har hon bakat allt allt från kanelbullar och kärleksmums till cookies och chokladbollar i många år. Nu paketerar hon degen i avlånga paket som liknar julens smällkarameller – och säljer dem både till butiker och till privatpersoner, via nätet.

– Grädda dem får man göra själv! Man skär loss bitar, rullar dem till jämnstora bollar och sätter in dem i ugnen. Tanken är att det ska vara enkelt att baka, säger Britta Berntsson.

Roligt att skapa

Medan vi mumsar på nygräddade cookies förklarar hon varför hon tycker så mycket om att baka.

– Det är roligt att skapa något som andra får njuta av. De flesta blir glada av fika!