Det var i maj 2021 som polisen började få in anmälningar från kvinnor som fått anonyma och grova meddelanden. De var skrivna för hand och kom som brev med posten eller låg utanför deras lägenheter.

Lapparna hade grovt sexuellt innehåll och kvinnorna som utsattes tyckte att de var mycket obehagliga.

De flesta uppfattade innehållet som hotfullt och blev rädda eftersom de insåg att den anonyme avsändaren visste var de bodde, enligt domen.

DNA-analys

Några av dem fick lappar som beskrev sexuellt våld han ville utföra inte bara mot dem själva utan även deras minderåriga barn.

Alla lappar som lämnades in till polisen analyserades av Nationellt forensiskt centrum. NFC hittade då DNA som kunde knytas till mannen.

I mars greps mannen, som är brevbärare. Polisen gjorde då husrannsakan i hans lägenhet och hittade ett 70-tal oöppnade brev till andra adressater som han aldrig delat ut.

Polisen hittade också fem öppnade brev till ett av brottsoffren.

Enigt åtalet var mannen obekant eller bara vagt bekant med kvinnorna som utsatts. De flesta kommer från grannkommunen eller hans hemkommun i norrort.

Häktad sedan i mars

Mannen har suttit häktad sedan i mars eftersom åklagaren såg en risk att han annars skulle fortsätta med sin brottslighet.

I polisförhören nekade han till brott men erkände under rättegången att han skickat brev och delat ut de kränkande meddelandena.

Han försvarade sig med att han varit berusad, ångrat sig i de flesta fall och inte velat skrämma någon. Han hävdar att innehållet i breven inte ska uppfattas bokstavligt men förstår i efterhand att så blev fallet.

Men för tingsrätten spelar det ingen roll om han hade för avsikt att skrämma kvinnorna eller ej. Meddelandena utgör ändå sexuella ofredanden och kränkningar av dem som utsatts.

Vill inte kommentera

I förra veckan dömdes mannen till fängelse i ett år och två månader.

– Jag hade yrkat på ett år och sex månader, säger åklagare Henrik Stiernblad. Jag är inte helt nöjd med påföljden men har inte fullt ut tagit ställning till om jag ska överklaga.

Mannens försvarsadvokat Torben Setterlund vill inte kommentera domen.