Vattentemperaturen nosade på ensiffrigt när ett 40-tal badare samlades på Smedudden för att ta ett dopp i den krispiga oktoberluften på söndagseftermiddagen.

– Det var helt fantastiskt, solen värmde och vi gick ner allihopa i ett gemensamt bad, säger Erika Sjöberg som startat World Swim Hat Day tillsammans med vännen Hanna Prage.

Den här gången fick gänget även sällskap av några brandmän och räddningsdykare.

– Tre brandbilar kom åkande, vi stannade upp och undrade vad det var som hände – men sedan hoppade de i med hjälm och badkläder.

Konceptet är precis som det låter: vinterbada med hatt, oftast kreativt utsmyckad. Erika berättar att hon återanvände en huvudbonad från den 24 oktober då hon firade "Kanelbullens bad”.

– Jag hade kanelbullar på en luva så att de såg ut som flätor, jag var Bull-Leia från Star Wars.

Vinterbadandet har varit trendigt ett tag och även flyttat in till storstäderna. Erika har lätt att förstå varför.

– Det är en härlig naturupplevelse att låta sig omslutas av kallt vatten, även i innerstan. Och det är även ett bra sätt att lära känna folk på.

Fenomenet har även spridits internationellt under hashtaggen #worldswimhatday. I år har hattvinterbadandet dessutom slagit igenom på riktigt i Nordamerika.

– i Storbritannien har det varit stort länge, de är lätta att få i vattnet. Men i år var det även badare på fler platser i Kanada och USA som upptäckte det.

Nu väntar Erika på nästa stora dopp.

– När temperaturen sjunker under tvåsiffrigt brukar vi fira. Det blir ju en extra kick när graderna kryper ner.