Den senaste branden i sopberget i Kagghamra har pågått sedan dagen före julafton. Brandkåren har sedan dess funnits på plats, men på torsdagen ger sig styrkorna av.

– Väktare tar över bevakningen, säger Andreas Blomquist, som är operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Risk för jordskred

Brandkåren sprutade vatten på högen under det första dygnet, men utan att lyckas släcka. Sedan dess har man låtit bli att göra detta.

– Att spruta på vatten nu gör mer skada än nytta, säger Max Ekberg som är tillförordnad räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Södertörns brandförsvarsförbund hänvisar till risken för både lokala och stora jordskred i området, liksom att det finns flera känsliga vattendrag som riskerar att påverkas negativt. Detta efter kontakter med flera myndigheter samt SMHI. Det har förekommit skred i området förr.

– Men det är inga byggnader som är i fara här, förklarar Andreas Blomquist.

Boende bekymrade över röken

Runtomkring i Botkyrka kommun och Nynäshamns kommun har boende reagerat på röken från sopberget.

– Jag har förståelse för om folk tycker att detta är jättejobbigt, säger Max Ekberg.

Brandförsvarsförbundet rekommenderar på sin hemsida att den som känner besvär av röken går in och stänger fönster och ventilation: "Det är osorterat byggavfall som brinner och rök kan vara ohälsosamt."

– Vi vet inte i detalj vad som finns i den här röken och hur ohälsosam den är. Vi försöker att ta reda på mer fakta, och har lånat in experter för detta, säger Max Ekberg.

Oklart hur länge

Hur länge branden kommer att pågå vet brandkåren inte, men det kan komma att pågå i flera veckor.

– Som sagt, det här är väldigt komplicerat för vi kan varken spruta på vatten eller lägga på sand på grund av skredrisken, säger Andreas Blomquist.

Räddningstjänsten skriver på sin hemsida att de arbetar aktivt med att hitta lösningar för att minska rökutvecklingen och hantera branden i Kagghamra.

– Det här är bland det mest komplicerade jag har varit med om. Vi har en grupp som jobbar nästan dygnet runt med detta, säger Andreas Blomquist.

Uppföljning att vänta

https://www.mitti.se/nyheter/svarslackt-brand-i-avfallshogar-i-grodinge/reptki!8gQ7IP7EVwhUHX5Km3I2yg/

https://www.mitti.se/nyheter/dyr-avfallsnota-kan-hamna-pa-botkyrkaborna/reptkk!qp6ch5JaPVWDRUUBzgt6w/