Branden på Döbelnsgatan bröt ut vid 14.30-tiden på söndagen. Clara, 18, var hemma med sin familj och systerns barn när grannarna plötsligt bankade på dörren.

– Mamma öppnade, grannarna skrek att det brann och försvann iväg. Det var så mycket rök i trapphuset att vi stängde dörren direkt. Först förstod jag inte allvaret men sedan tittade jag ut genom fönstret, säger Clara.

– Det var kolsvart av all rök. Den vällde ut på innergården och mot Döbelnsgatan. Vi såg hur skadade människor bars bort på bårar.

Kraftig rök över Döbelnsgatan

Efter en stund tog de på sig ytterkläder och gick ut på balkongen.

– Det var så mycket rök i trapphuset att man inte hade kunnat andas där. Vi blötte handdukar och täppte för dörren och brevinkastet.

Till slut fick de hjälp av räddningstjänsten att lämna lägenheten.

Räddningstjänsten har beskrivit kaotiska scener. Ett tag var Döbelnsgatan fylld av kraftig rök.

– Den första styrkan som kom fram såg en person hoppade från balkongen på grund av den kraftiga rökutvecklingen, säger räddningsledaren Johan Szymanski till SVT.

Bottenvåningen i huset är totalt förstörd.

Bottenvåningen i huset är totalt förstörd.

Privat

Ett sjukvårdstält sattes upp för att kunna ta om hand om drabbade. Rökdykare bröt upp dörrar och letade efter boende i ett femtiotal lägenheter.

Sju personer fördes till sjukhus med ambulans, fem allvarligt skadade.

Polisens tekniker räknar med att först i morgon, tisdag, kunna börja arbeta med vad som startade branden. Polisen har inlett en förundersökning gällande grov allmänfarlig vårdslöshet och grovt vållande till kroppsskada.

Bottenvåningen helt förstörd

Enligt vittnen startade branden på bottenvåningen.

– När vi blev eskorterade ut såg jag hur stor branden faktiskt var. Hela våningen är helt förstörd. Det är aska överallt, lampor har ramlat ner. Även sjätte och sjunde våningen är fyllda med aska, säger Clara.

Hon och familjen har flyttat hem till hennes syster.

– Det var svårt att somna på natten. Det var en traumatisk händelse. Jag fick inte panik i stunden men i efterhand blev det jobbigt.