Klockan 01.20 natten till tisdag ryckte väktare ut på ett inbrottslarm i förskolan Ringen vid Granängsringen. När de kom dit upptäckte väktarna att ett fönster krossats och att det kom kraftig rök från byggnaden. Polis och räddningstjänst kallades in.

– Branden släcks relativt snabbt och vi misstänker ett samband med inbrottslarmet, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Polisen sökte av området med hundar utan att hitta någon misstänkt person och byggnaden har satts under bevakning. Ingen person skadades i branden.

Brunnit i en flygel

Först under eftermiddagen har kommunen fått tillåtelse att gå in i byggnaden.

– Det vi vet är att det har brunnit i en flygel och att det finns väldigt mycket sotskador i den hallen. Själva omfattningen av branden vet vi inte förrän vi har kunnat undersöka hela byggnaden, säger Ulrika Månsson, skolchef förskola i Tyresö kommun.

När barnen kan komma tillbaka till förskolan är ännu oklart.

– Vi håller på att titta på det nu och under de närmsta timmarna kommer vi kunna gå ut med mer information till vårdnadshavare på Vklass. I dag har vi haft stängt på Ringen och de som haft behov har kunnat lämna sina barn på Lokets förskola. 

Hur stor är risken att alla barn måste evakueras till nya lokaler?

– Det beror lite på, det kan hända att vi kan använda en del av förskolan, men det vet vi inte än och jag vill inte spekulera förrän jag vet. Men vi tittar redan på alternativa lösningar som vi kommer att använda vid behov, säger Ulrika Månsson.

Flera liknande bränder

Det är ännu för tidigt att säga något om möjliga motiv, men polisen understryker att det varit en del liknande bränder i området de senaste månaderna. Den 28 november brann en tredjedel av Stimmets skola ner.

Ulrika Månsson ser allvarligt på läget med flera misstänkt anlagda skolbränder i kommunen under senaste tiden.

– Det är väldigt tråkigt och sorgligt för våra barn och personal. Det har hänt några gånger nu och det känns inte alls bra. De resurserna kunde vi ha använt till barnen i stället.

Polisen har inga misstänkta för tidigare bränder.

Är det samma gärningsperson som ligger bakom bränderna?

– Det törs jag inte svara på i nuläget, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Händelsen utreds som mordbrand.