Räddas. Bromma flygplats blir kvar fram till år 2038, tror BRA-ägaren. Foto: Mikael Andersson

BRA-ägaren helvänder – Bromma flygplats blir kvar

Bromma flygplats blir kvar i närmare 20 år. I alla fall enligt BRA flygs ägare Per G Braathen som i en intervju med Dagens industri meddelar att flygbolaget övergett planerna på en Arlanda-flytt.

  • Publicerad 16:59, 9 mar 2021

Statsägda Swedavia vill lägga ner Bromma flygplats och ägaren Per G Braathen har tidigare hotat med att lämna och flytta BRA flyg till ett utbyggt Arlanda.

BRA har verkat vid Bromma flygplats i 20 år och i januari krävde Per G Braathen ett beslut från politikerna och myndigheterna om flygplatsens framtid.

Flygplatsen utdömd av ägarna

Swedavia dömde i höstas ut flygplatsen i en rapport, utan att något ytterligare beslut kommit. Nu förekommer alltså BRA-ägaren ett beslut med att han utesluter en Arlanda-flytt inom överskådlig framtid.

S vill se möte om flygplatsens framtid

– Det är ingen som gett några indikationer om en stängning av Bromma och det finns inga möjligheter att få de slottider vi önskar. Det är synd att man inte orkar, när man hade möjlighet att tänka nytt, säger Braathen till Dagens industri.

Pandemin har pressat flygbranschen ytterligare och BRA står för 97 procent av avgångarna från Bromma.

I höstens rapport kom Swedavia fram till att det inte var kommersiellt gångbart att driva vidare flygplatsen, men i riksdagen råder delade uppfattningar.

Slutsatsen: Öppen till 2038

Flera av de borgerliga partierna tvekar till att stänga Bromma enbart utifrån pandemisituationen, skriver Dagens industri.

Enligt Dagens industri är Per G Braathens nya slutsats att flygplatsen inte kan läggas ner före år 2038. Han kommer samtidigt med två nya löften: Att bolagets plan ska vara fossilfria år 2025 och att man samma år ska börja flyga elflyg kommersiellt.