Några har plockat från de egna träden i trädgården hemma på Lidingö. Andra bor utanför ön och tar sig över bron för att få några lådor med must på de egna äpplena.

Sedan slutet av augusti är mustsäsongen igång och för Robert Eklann, som tillsammans med kompanjonen John Lindberg driver Lidingö musteri, är det en riktig höjdpunkt på året.

– Det är en fantastisk tillgång att ha äpplen i sin trädgård eller täppa. När råvaran håller bra kvalitet blir det man skapar en fantastisk dryck, säger Robert Eklann.

Även om säsongen är i full gång är det inte lika högt tryck som det var i fjol, då det var ett bättre äppelår. Det kunde Robert Eklann redan på förhand ana.

– I Mälarområdet är det bra skörd vartannat år och dålig vartannat. Vi har varit igång här i elva år, och det har varit tydligt. Jämna år är bra, ojämna år dåligt. Orsaken är att träd och buskar med äpplen, päron och plommon behöver vila.

Färre och mindre

I år är det dessutom många äpplen som är mindre än i fjol.

– Det kan bero på att det var en kall vår. Det räcker inte att ett äppelträd börjar blomma. Det ska även vara rätt temperatur, och sedan ska det finnas pollinerare som gör sitt jobb.

Lidingö musteri ligger i Grönsta.

Lidingö musteri ligger i Grönsta.

Privat

Robert Eklann uppskattar att det är 60-70 procents sämre skörd över lag i år.

Blandar upp

Kunden får själv boka en tid via hemsidan och en mustning tar en knapp halvtimme. För att få göra sin egen must krävs 50 kilo äpplen, och det är inga problem om det är olika sorter.

År som det här har många en mindre skörd, och då anpassas mustningen.

– Då blandar vi med andra som också har för lite frukt, för att komma upp i minimivikten.

Av det som används blir ungefär 65 procent must. Resten blir bland annat biogas.

– Bussarna på Lidingö drivs bland anat av äppelrester från Lidingöbornas äpplen.