VACCIN. Holga Nzita säger att de unga inte tycker att det spelar någon roll om de vaccinerar sig eller inte. Foto: Ingrid Johansson

Botkyrkas unga kavlar inte upp

Snart har två av tre unga vuxna i Stockholms län fått sin första vaccindos. Men inte i Botkyrka. Där tycks många tveka.

  • Publicerad 19:55, 19 aug 2021

Botkyrkas unga vuxna har inte hängt på låset för att vaccinera sig. Endast 36,5 procent av 18–29-åringarna har nappat på erbjudandet, sedan åldersgruppen släpptes på för vaccinering den 9 juli.

Det är nästan hälften mot i Täby, där 69,1 procent nu har fått sin första dos.

– Ungdomarna vill inte vaccinera sig, de säger att de ju kan få corona ändå, och att det inte spelar någon roll, säger Holga Nzita, 39, som bor i Tumba.

Själv har hon heller inte vaccinerat sig, ännu.

– Nej, jag missade min första tid, och ska nu boka en tid när jag är ledig ifall jag skulle känna av vaccinet.

Utsatta områden

Allt sedan vaccinationerna startade i januari i år, med de äldre först, har det visat sig att benägenheten att vaccinera sig är lägre i socioekonomiskt utsatta områden med många utlandsfödda.

Information på många språk, informatörer ute på plats, vaccinbussar och andra insatser har satts in. Nu börjar de komma ikapp.

Men det visar sig alltså att de unga är minst lika svåra att nå. Och det just Stockholmsregionens unga som nu står för merparten av smittspridningen.

Litar inte på myndigheter

Förra året, innan det fanns vaccin, gjordes en studie om vaccinationsvilja vid Södertörns högskola. Den visade på ett samband mellan tillit till institutioner och vilja att vaccinera sig.

– Tilliten till svenska institutioner som Folkhälsomyndigheten och vården är lägre i utsatta områden. Och det är något som den unga generationen växt upp med, säger Anne Kaun, professor och medieforskare och en av författarna.

Ung och frisk

Kanske resonerar de som Fittjabon Alexander som vi träffar vid busstorget:

– Man känner sig frisk, och tycker att vaccinering känns osäkert. Jag tänker inte vaccinera mig, jag vill att kroppen ska få bygga upp sitt immunförsvar på naturlig väg, säger han.

Omkring hälften av alla vuxna i regionen är nu fullvaccinerade och vaccinationsmottagningarna kommer att växla ner.

Ingen tävling

Men inte i områden med låg vaccinationstäckning.

– I många fall sammanfaller områden med låg vaccinationstäckning med de områden där fler, tidigt under pandemin, drabbades av allvarlig sjukdom och dödsfall. Dessa områden borde vara de som har högst vaccinationstäckning. Men jag har mycket stor respekt för att den tveksamhet som vissa känner inför vaccinationerna inte är rationell. Det är ingen tävling om vilket område som vaccinerat sig först. Det viktiga är att var och en tagit ställning till erbjudandet om vaccination och baserat sitt beslut på korrekta fakta, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg på regionens webb.

Andel i åldern 18-29 som vaccinerat sig, kommun för kommun.

Loading...

Loading...