Botkyrka

I början av 2022 uppdagades det att det förekommit brottsdömd personal inom ABF:s fritidsverksamheter. Det fick kommunen att stänga verksamheterna och ta över i egen regi. Sedan visade en Mitt i-granskning att det förekom brottsdömda även bland kommunens anställda på de nystartade verksamheterna.

Nu har kommunstyrelsens nya ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) att kommunen ska granska samtliga samarbetsavtal med föreningar i kommunen och hur kommunen hanterar samarbetena.

Skattepengar åt rätt saker

– Det handlar om att få koll på hur kommunens samverkan med civilsamhället ser ut, hur vi kvalitetsgranskar vår barn- och ungdomsverksamhet och säkerställa att allt går rätt till. Och att våra skattepengar går till det de ska, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Diskussionen kring oegentligheter inom föreningslivet i Botkyrka aktualiserades när det stormade inom Socialdemokraterna i Botkyrka tidigare i år, då den dåvarande kommunstyrelseordföranden Ebba Östlin petades från posten. De som stod på Ebba-sidan i den infekterade konflikten menade att det var S-medlemmar från ABF Botkyrka/Salem som låg bakom petningen. Men enligt Emanuel Ksiazkiewicz handlar den här granskningen inte om att djupdyka i enskilda föreningar.

– Nu ska vi titta på hur kommunen arbetar och säkerställer kvaliteten hos de föreningar vi samarbetar med. Och hur vi åtgärdar brister om vi upptäcker sådana, säger han.