Den som vill köpa en bostadsrätt i Alby får räkna med priser på i genomsnitt 35 282 kronor per kvadratmeter. Det är det högsta snittpriset längs den röda tunnelbanelinjen i Botkyrka och Huddinge.

Alby sticker ut eftersom snittpriset här är högre än i både Masmo och Vårby gård, för andra året i rad. Annars är mönstret i Stockholm att priset sjunker ju längre ut på t-banelinjen man kommer.

En möjlig förklaring är den senaste tidens satsning på Tingstorget, där man under kort tid slog upp nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter under en kort tid, med många svårsålda lägenheter som följd.

Samtidigt har Masmo den näst högsta prisökningen längs med hela tunnelbanenätverket.

Lägre längre ut på linjen

Statistiken kommer från Booli, som årligen kartlägger bostadsrättspriserna vid alla t-banestationerna. Årets undersökning visar att priserna utanför tullarna ökat mer procentuellt än de in innerstaden, sedan förra året.

– Priserna i innerstan är höga och har gjort att fler letar bostad längre ut från stadskärnan. Dessutom har efterfrågan på större lägenheter varit stor under pandemin, och ju längre ut längs linjerna du kommer desto mer kvadratmeter får du för pengarna. Det är några förklaringar till att prisnivåerna har ökat utanför tullarna, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli, i ett uttalande.

Prisökning

Längs röda linjen i Botkyrka och Huddinge har nästan alla snittpriser ökat sedan förra året. Högst ligger alltså Alby (som också är den enda som tappade i pris jämfört med i fjol), följt av Masmo (33 172 kr/kvm) och Vårby gård (32 798 kr/kvm). Lägst är priserna i Hallunda (28 643 kr/kvm), följt av Norsborg (29 628 kr/kvm) och Fittja (30 062 kr/kvm).

Högsta snittpriset av alla finns vid Kungsträdgårdens t-banestation (159 165 kr/kvm) och lägst i Tensta (23 950 kr/kvm).

Nyproduktion ingår inte i statistiken, betonar Booli.