Redan 2015 köpte bostadsbolaget Nordr marken i dåvarande Veddesta Centrum. 2020 klubbades detaljplanen för Veddesta I vilket innebar att bolaget kunde börja uppföra 1 200 bostäder i det som kallas för Veddestaden.

I november 2021 togs det första spadtaget för kvarteret Pionjären, som är det första av sju kvarter i Veddestaden.

300 hyresrätter

Nordr bygger bara bostadsrätter. Men nu blir det ändå hyresrätter i området. Nordr meddelar att man säljer ett av sina kvarter till det nystartade bolaget Reliwe. Målet är att 300 hyresrätter ska byggas.

– Vi är väldigt glada över att Reliwe och Nordr funnit varandra. Tillsammans ska vi utveckla den framväxande nya stadsdel som ska bli Veddestaden, där vi nu även kan erbjuda hyresrätt som upplåtelseform, säger Mårten Othérus, affärsutvecklingschef på Nordr i ett pressmeddelande.

I början av 2021 meddelade Nordr att tusentals redan anmält intresse för att bo i stadsdelen och i kvarteret Pionjären har två tredjedelar av de 167 bostäderna redan sålts.

Byggkrisen slår hårt

Under våren har rapporterna om en nära förestående byggkrasch avlöst varandra. Vissa menar att den redan är här. Tidigare i juni kallade bostadsminister Andreas Carlson (KD) in byggbranschen till ett krismöte och nyligen beskrev branschorganisationen Byggföretagen att man står inför den värsta krisen sedan 1990-talet efter att nyproduktionen av bostäder mer än halverats på två år.

Men Nordrs försäljning av ett av sina kvarter har ingenting med krisen att göra, menar Mårten Othérus.

"Det finns ingen koppling alls till marknadsläget. Tvärtom har vi alltid ambitionen att vara aktiva med vår portfölj, där vi löpande köper och säljer byggrätter", skriver han i ett mejl till Mitt i.

Bra med blandning

Han skriver också att både Nordr och kommunen gör bedömningen att området skulle må bra av olika upplåtelseformer.

"Kommunen är angelägen om att tillföra fler hyresrätter i området, vilket vi har förståelse för."

Kommer övriga kvarter att gå vidare som planerat eller pausar ni några av era projekt?

"Vi säljer enligt plan och ser god inströmning av både intressenter och kunder på köpsidan. Vårt projekt Pionjären är attraktivt och vi är trygga i att det kommer att fortsätta sälja, även om varje affär just nu tar lite längre tid. Utvecklingen av Veddesta fortsätter enligt plan."

Beräknad inflytt i Pionjären planeras till oktober i år och fortsatt inflyttning sker fram till augusti 2024.