Det var ett oenigt kommunfullmäktige i Botkyrka som i maj till slut beslutade om att ge grönt ljus till Prästviken, som innefattar bland annat 440 nya bostäder på åkern intill Botkyrka kyrka. 49 ja-röster mot 25 nej-röster.

Men nu får de 25 nej-röstarna anledning att fira. Mark- och miljödomstolen har nämligen beslutat att riva upp detaljplanen.

Jubelropen stannar inte i politikernas korridorer. Andreas Stockhaus är uppvuxen på Hammarby gård, som hans pappa arrenderade under många år, och han har länge drivit opinion mot byggplanerna.

– Beslutet från domstolen var väntat. Jag tycker egentligen att det är dåliga förutsättningar för att bygga på just den här marken, och det här beslutet var mer som en bekräftelsen från mark- och miljödomstolen att det inte är en strålande plats att bygga på, säger han.

Inte gjort tillräckligt

Att bygga på åkermark som fortfarande bedöms vara god att bruka är reglerat i miljöbalken. Man får endast bygga på sådan mark om bygget tillgodoser "väsentliga samhällsintressen" och det dessutom inte finns någon annan plats att bygga på.

Botkyrka kommun hävdar att i dess översiktsplan listat tre platser där åkermark kan bebyggas, och att Prästviken var det bästa alternativet. Domstolen bedömer däremot att någon sådan analys inte har gjorts, och att det är anledning nog att riva upp detaljplanen.

– Det är tråkigt att domstolen gör en annan bedömning än oss. Men nu kommer vi behöva titta närmare och analysera vad deras beslut handlar om och vilka tolkningar de har gjort annorlunda än kommunen, säger Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, och utesluter inte att de kan komma att överklaga mark- och miljödomstolens beslut.

Håller du fast vid att en analys av alternativa platser har gjorts?

– Det prövades av länsstyrelsen och de bedömde att det vi gjort var tillräckligt. Därför har jag utgått från att det är gjort. Men vi behöver som sagt titta på varför domstolen dömde annorlunda.

Flera kopplingar till S:t Botvid

Oavsett överklagan eller inte, för Andreas Stockhaus är domstolens senaste beslut ett steg i rätt riktning. Inte minst för att bevara platsen kring kyrkan som han beskriver som "en övergång mellan vikingatid till kristendom".

– Jag skulle till och med gå så långt som att säga att det här är den bäst bevarade platsen i Sverige där man kan avläsa vägen till kristendomen i ett bevarat landskap. Det är det jag har brunnit för, som jag har tryckt på och som jag tycker gör marken speciell, säger han och åsyftar legenden om Botkyrkas helgon, S:t Botvid.

– Det är flera platser i legenden som namnges och pekas ut indirekt. Dels Botvids födelseplats Hammarby gård, som tillsammans med gravfältet representerar sen vikingatid. Kyrkan representerar kristendomen och byggdes när området blev kristet. Hela landskapet blir en sammanhållen enhet, och synliggör den här fasen i historien.

Prästviken blir fråga för domstol

Detaljplanen för Prästviken, som skulle möjliggöra för över 500 nya bostäder intill Botkyrka kyrka, har överklagats av både Naturskyddsföreningen och boende i området

De hänvisar till bland annat att detaljplanen skulle innebära ”påtaglig skada på kulturminnesvårdens riksintressen”.

Den ideella föreningen Den Goda Jorden har också överklagat kommunens beslut, och menar att det saknas en ”lokaliseringsutredning”, vilken krävs när jordbruksmark föreslås komma till annan användning.

KLART: 500 nya bostäder på heliga åkern

I förra veckan gav Botkyrkas kommunfullmäktige tummen upp till detaljplanen för Prästviken, intill Botkyrka kyrka.

Länsstyrelsen har flera gånger tidigare ställt sig frågande till byggplanerna på de knappt 500 nya bostäderna, men har till slut landat i att man troligen inte kommer att överklaga kommunens beslut.

https://www.mitti.se/nyheter/gront-ljus-for-bostader-pa-akern/repvdz!ehkFtMt4HdVLhzZgzGCTgA/

Ändå är myndigheten inte helt nöjd.

Länsstyrelsen ställer sig skeptisk till hur riksintresset ska kunna bevaras om både detaljplanen för Prästviken och arbetet med Södra porten blir verklighet.