I maj ökade priserna på bostadsrätter i innerstan och Storstockholm med en procent. Även villapriserna i hela Stockholm steg med en procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det kan ta tid innan vi ser de fulla effekterna av räntehöjningarna, så visst finns det en potentiell risk för ytterligare prisfall, säger vd:n på mäklarfirman Bjurfors Fredrik Kullman och fortsätter:

– Samtidigt ska man ha med sig att bostadsmarknaden styrs mer av förväntningar än av det aktuella ränteläget, och nu tänker nog de flesta att räntetoppen snart är nåd.

Stockholms bostadsmarknad fortsätter att vara relativt stabil, men det är för tidigt att tala om en vändning, enligt Kullman.

Experten: Då vänder det på riktigt

På årsbasis är nämligen siffrorna fortsatt röda med villapriserna som gått ner 14 procent i botten. Det är betydligt mer än bostadsrätter i innerstan och Storstockholm som sjunkit med åtta respektive sex procent.

–Det krävs mer tid och bevis innan vi kan vara helt säkra. För att köparna fullt ut ska komma tillbaka tror jag en positiv bekräftelse i någon form är nödvändig, säger regionchefen på Bjurfors Christina Henriksson.

Det ultimata vore förstås om Riksbanken meddelar att de avslutar räntehöjningarna och till och med lägger in sänkningar i prognosen, menar Henriksson. Då tror hon att det blir en stark sommar för bostadspriserna.