Förra helgen återinvigdes Boo kyrka efter två långa år av renoveringar.

– Det var återseendets glädje. Med renoveringen och med pandemin innan dess så var det länge sedan vi kunde använda kyrkan som vanligt, säger Henrik Roos, kyrkoherde och kontaktprost i Boo församling.

Man har gått igenom kyrkan från bottenplan till kyrktupp. Nymålade väggar, ny bottenplatta till följd av asbest och handikappanpassning av kyrkan är några delar av upprustningen.

– För att ta sig till nedervåningen har man tidigare behövt ta en brant, farlig trappa. Äldre har tvingats gå ut och runt för att komma till nedervåningen. Nu har vi en bättre trappa och vi har installerat en hiss, säger Henrik Roos.

På nedervåningen, i kyrksalen, fanns det dessutom ett stort utrymme som aldrig blev färdigbyggt för hundra år sedan. Det är nu klart.

– Det betyder att det numera finns två samlingsrum. När vi har ett dop eller vigslar kan vi nu ha parallella följen. Det är inte sällan lokalerna inte har räckt till därnere.

Firar 100 år

På lördagen den 29 juli firade kyrkan 100 år. Det var även då nyöppningen firades med pompa och ståt. Invigningsceremonin som drog många Nackabor innehöll bland annat tal med bandklippning och en orgelkonsert av Johannes Skog.

Här klipps bandet av Henry Turu, bandklippare för vuxen- och musikverksamheten.

Här klipps bandet av Henry Turu, bandklippare för vuxen- och musikverksamheten.

Karolina Holmberg

– När vi öppnade portarna så stod hundratals personer utanför. Vid 18.00 så var det fullt i kyrkan. Folk stod upp och en del behövde titta på teveskärmarna på bottenvåningen. Folk var väldigt glada att få se sin kyrka igen.

Henrik Roos hade fått tag på en tidningsartikel från 1923 som beskrev den allra första mässan i detalj.

– Jag hade också fått tag på inledningstalet av ärkebiskopen när kyrkan invigdes så jag utgick från den i min predikan. Han utgick mycket från klockorna som hälsade församlingen välkomna. Sedan under vår nattvard så fick klockorna spel. De sattes igång av sig själv vid tolvslaget.

Välfylld kyrka med Jubileumskören fram till höger och Karin Gustafsson, Diakon, vid ambon.

Välfylld kyrka med Jubileumskören fram till höger och Karin Gustafsson, Diakon, vid ambon.

Karolina Holmberg

Hälsning till framtiden

Under invigningshelgen gömdes dessutom en tidskapsel.

– Det finns redan två tidskapslar i kyrkan. En som vi kände till sedan tidigare som öppnades för 50 år sedan. Sedan hittade vi en ny hälsning i kyrktuppen när vi renoverade den. Det var ett brev från firman som hade gjort den.

I brevet berättade plåtfirman Nilsson & Jansson om vilken arkitekt som hade ritat tuppen och om dess tillkomst.

Då kände församlingen att de ville lämna ett eget avtryck.

– Det är fantastiskt kul att få hälsningar från en annan tid.

Fotografierna som togs under invigningshelgen kommer göras till en fotobok. Den fotoboken, tillsammans med tidningar från helgen och teckningar som barnen i församlingen har ritat, kommer skickas in i framtiden.

– Vi har också fotograferat Boo lite under våren. Vad som händer, byggnationer i centrum och så vidare. Det kommer vi slänga ner i den här tidskapseln på något hemligt ställe som de förhoppningsvis hittar många, många år framåt.

Brevet som hittades i kyrktuppen.

Brevet som hittades i kyrktuppen.

Henrik Roos