ÖVERKLAGAN. Bombmannen i Botkyrka överklagar domen till hovrätten. Foto: Mostphotos

Bombman överklagar – missnöjd med domen och försvaret

I ett handskrivet brev meddelade den nu dömda 61-åringen att han önskar överklaga tingsrättens dom mot honom, och sitt missnöje över sin försvarsadvokat.

  • Publicerad 10:41, 15 nov 2021

"Jag ber rätten om överseende med vissa formalia. Jag hoppas att mina yrkanden och argument ska framgå rätt klart. (Även min handstil)", inleder den nu dömda 61-åriga mannen från Tumba sin överklagan som han i ett handskrivet 27-sidigt brev lämnat in till Svea hovrätt, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Det var vid en husrannsakan för två år sedan som polis fann stora mängder ämnen som kan användas för att tillverka sprängämnen, samt en namnlista över offentliga personer, som journalister, politiker och myndighetsföreträdare.

Man åtalas - hade sprängämnen hemma

I september åtalades han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga fall bedömdes som grova. En dryg månad senare föll domen i Södertörns tingsrätt: tre år och sex månaders fängelse.

Bombtillverkare i Tumba döms till fängelse

Nu kräver mannen att straffet istället ska bli villkorlig dom och dagsböter, alternativt att straffet blir fängelse i högst 18 månader.

"Inte en enda krona"

Mannen riktar även skarp kritik mot sin offentliga försvarare. "Bristfällig", menar han.

"Jag kommer att skicka ett skarpt formulerat brev till Advokatsamfundet om detta", skriver han.

61-åringen yrkar också på att försvarets arvode reduceras på grund av "överdrivna debiteringar".

"Samt att jag inte behöver betala en enda krona av hans arvode", skriver han.