Under många år har Stockholms stad låtit Tallkrogens bollplan förfalla. Men nu finns en plan för hur den övergivna marken ska användas.

Det handlar dock inte om att infria löftet från 2016, och byta gruset mot konstgräs. I stället vill staden bygga tillfälliga bostäder för nyanlända.

Syftet är att lösa bostadssituationen för ett antal familjer, som nästa år tvingas bort från sina bostäder i Slakthusområdet när det ska bebyggas. 42 familjer måste flytta redan i januari. Några av dem berättade tidigare i sommar för Mitt i Söderort om sin oro:

– Jag blev chockad. Jag trodde vi skulle kunna bo här längre och att jag skulle hinna börja jobba först, för att lättare hitta en bostad, sa Masume Ashuri, snart färdig undersköterska.

Tre provisoriska bostadshus

Kommunala Stockholmshem har sökt bygglov för tre provisoriska bostadshus med totalt 28 lägenheter på bollplanen.

– Vi har i uppdrag att se till att de som anvisas enligt bosättningslagen har någonstans att bo. I och med att bollplanen ligger så pass nära kan deras barn gå kvar i skola och förskola. Det gör den här platsen extra intressant, säger Anna Mölgård, samordnare i bostadsfrågor på stadsledningskontoret.

Är det en lämplig bostadsmiljö, med tanke på bullret från Nynäsvägen?

– Man måste uppfylla de normer som gäller för att få tidsbegränsat bygglov. Därför har man dragit placeringen så långt söderut som möjligt där det finns en vall upp mot Nynäsvägen. Där är bedömningen att ljudnivån är tillräckligt god.

Många kritiska

Nyheten om bostäderna delar opinionen i Tallkrogen. En del välkomnar att den övergivna markytan kan komma till användning. Men drygt tjugo personer har skrivit till stadsbyggnadskontoret och vill stoppa planerna. Deras kritik handlar främst om att det är en idrottsyta som bebyggs.

– Det är anmärkningsvärt hur man kan göra så. Löftet har hela tiden varit att det ska bli fotbollssparkande där igen, säger Fredrik Notini, idrottsengagerad Tallkrogenbo som själv dömde matcher på Tallkrogens BP på 00-talet.

Som pappa till tre små barn, hade han hoppats att bollplanen skulle bli plats både för matcher och spontanspel igen.

– Bostäder för flyktingar behövs. Det jag har problem med är att man bygger på idrottsytor. Ingen tror att det går att spela fotboll här, men det är ju för att planen har fått förfalla, säger han.

”Planer en bristvara”

De lokala fotbollsföreningar Mitt i Söderort pratar med tar dock nyheten med ro. Tallkrogens IF tränar numera i Gubbängen och uppger sig ha de träningstider de behöver.

Enskede IK har inte heller haft några förhoppningar på Tallkrogens bollplan de senaste åren.

– Men planer är definitivt en bristvara. Vi har alltid barn och unga som köar för att få spela. Tar man en idrottsyta i anspråk borde man öka kapaciteten på annat håll, säger Lars Rådh, som jobbar med anläggningsfrågor i klubbens styrelse.

Han tycker det är olyckligt om flyktingar och idrottande barn ställs mot varandra.

– Om det kommer hit flyktingar som inte har nånstans att bo måste det finnas platser för dem. Och vi behöver fotbollsplaner. Planeringen i stadshuset ska se till att finns både och, säger han.