Ekerö 

I 13 år har Lena Skärdin drivit Mälaröarnas bokhandel i Ekerö centrum, och i år prisas hon dubbelt. Hon har både fått årets kulturpris och utsett tills årets Ekeröföretagare 2022.

– Det är naturligtvis jätteroligt och överraskande. De kom in här i bokhandeln och berättade det. Med blommor och diplom, och jag fattade ingenting, säger Lena Skärdin.

Spenderar pengarna direkt

När Mitt i Mälarö når henne är hon på väg ner till Stenungsund för en bokmässa. Tillsammans med hundra andra bokhandlare ska hon få träffa förlag och författare och få information om höstutgivningarna.

– Så vi spenderar pengarna från kulturpriset på en gång. Det är perfekt tajming, säger hon.

Så här såg det ut när Lena Skärdin fick företagarpriset, tillsammans med Fredrik Ohls (L), ordförande i Näringslivsrådet (till vänster) och Maria Styf Borowiec, ordförande Företagarna Ekerö (till höger).

Så här såg det ut när Lena Skärdin fick företagarpriset, tillsammans med Fredrik Ohls (L), ordförande i Näringslivsrådet (till vänster) och Maria Styf Borowiec, ordförande Företagarna Ekerö (till höger).

Ekerö kommun

Hennes kunniga service och bokhandelns rika sortiment lyftes i motiveringen till företagarpriset.

"Utan Mälaröarnas Bokhandel vore Ekerö kulturfattigare och Ekerö Centrum bra mycket tråkigare. Fyra av tio av landets kommuner saknar egen bokhandel - vi på Ekerö är lyckligt lottade som har en fin bokhandel", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Roliga samtal

Och just kontakten med kunderna är det som Lena Skärdin tycker är bland det roligaste med jobbet.

– Det blir mycket roliga samtal. Främst om böcker och litteratur förstås, men sen kommer vi ofta in på annat också. Plötsligt har man pratat med en kund en halvtimme, säger hon.

När hon tittar tillbaka på de 13 år som gått så sticker pandemin ut. Med många hemmajobbare gick kontorsmaterial riktigt bra, och nya kunder hittade till butiken.

– Det var en all-time high under pandemin då folk inte åkte över bron.

Men allra hetsigast var det när boken om Zlatan av David Lagercrantz kom ut 2011.

– Då blev det rena rama hysterin. Den tog slut på förlaget och vi åkte runt och köpte upp böcker och skrapade ihop allt vi kunde hitta.