Stundtals har jakten på pass till och med lett till tältning utanför passexpeditionerna. Här på Arlanda i april. Foto: Mostphotos

Bokade passtider står oanvända - "Vi ser ett ökat antal"

En miljon fler än vanligt kommer ansöka om pass i år. Men många kommer inte till sina bokade tider.

  • Publicerad 16:03, 4 aug 2022

Idag finns det passexpeditioner som knappt har plats att förvara alla pass som inte hämtas ut

Polisen har den senaste tiden uppmärksammat ett ökat antal så kallade bomtider för passansökan. Det vill säga bokade tider där den som bokat aldrig dyker upp. Snittet för bomtider i Sverige har under sommaren legat mellan 8 och 14 procent.

– Vi vill uppmana medborgarna att utnyttja sin bokade tid. Och att hämta ut sitt färdiga pass inom tre månader. Idag finns det passexpeditioner som knappt har plats att förvara alla pass som inte hämtas ut, säger Stefan Markopoulos som är pressekreterare på Polisen.

Lättare att få tid

Under våren åkte människor land och rike runt för att ordna pass. Att få en tid var svårt, och dök det upp en ledig tid i Kiruna så var det den man fick ta om man verkligen behövde ett pass.

Riktigt så illa är det inte längre.

– Vi har kommit väldigt långt nu. Snittet ligger nog runt sex veckor nationellt. Men det varierar från län till län berodde på belastningen.

Lång väntan innan man får sitt pass

Fram till och med 1 augusti i år hade polisen förmedlat två miljoner ansökningstider, och man räknar med att den siffran kommer vara tre miljoner när året är slut. Det betyder en miljon mer än man vanligtvis förmedlar under ett år.

Väntetiden för att sedan få sitt pass i handen är däremot fortsatt lång. Enligt Stefan Markopoulos arbetar leverantören dag som natt, men det kommer ta tid innan det är tillbaka på normal väntetid. I dagsläget får man vänta på sitt pass i cirka femtio dagar.

– Men det beror också på när man ansökt. På vår hemsida finns det en tabell över när man kan förvänta sig att få sitt pass.