Hanna Bocander (M) meddelar att hon avgår som kommunstyrelsens ordförande i Danderyd den 2 september. Under sommaren pågår en valberedning för att hitta en ersättare.

Enligt Bocander (M) beror det på många saker.

– Allting kommer med ett pris och vid något tillfälle blir det priset för högt. Jag har haft den här posten i sex år, och nu är vi i ett bra läge där en efterträdare kan komma in och axla ansvaret, säger hon till Mitt i.

Vad är det för pris?

– Det är en utsatt position. Jag vill inte förenkla det här till att det skulle handla om en sak. Jag har fattat det här beslutet själv och det är inte alla politiker förunnat att få bestämma själv när de ska lämna. Det känns bra.

Anklagas för jäv

Beskedet kom under torsdagen i samband med ett gruppmöte för ledamöter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Huvudpunkten under kvällen var att presentera den nya skolutredningen då Bocander meddelade att hon avgår.

Mitt i har tidigare berättat om skolutredningen och jävsanklagelserna mot Hanna Bocander. En fråga som följt henne under hennes tid på posten.

En arbetsmiljöfråga

Det ligger dock inte som grund till beslutet, menar hon.

– Nej, inte alls. Jag kommer lägga fram den här utredningen innan jag slutar.

Hon menar dock att arbetsmiljön varit bidragande.

– Den faktorn är inte obetydlig. Även om det är mycket som är bra finns det en ton och ett sätt att smutskasta och misstänkliggöra. Det är för jävligt och jag hoppas min efterträdares vägnar att det blir bättre, säger Hanna Bocander (M).

"En chock"

Moderat Claës Breitholtz (M) var med under mötet. Han svarar på det plötsliga beskedet.

– Det var överraskande och en chock. Hon har varit en bra ledare och omtyckt av många med en bra ledarstil, säger han.

Han får också svara på om han tror det beror på jävsanklagelserna.

– Nej, som jag ser det är hon inte jävig. Det är en svår position att ha som kommunstyrelsens ordförande. Bland det mest utsatta du kan vara. Du blir vägd och mätt från alla håll. Hon har gjort det här på ett bra sätt, säger han.

Ingen klar ersättare

I Danderyd finns ingen utsedd vice ordförande till posten eller utsedd ersättare. Claës Breitholtz eller Hanna Bocander vill inte kommentera kring tänkbara efterträdare.

Under sommaren ska en valberedning hitta nya kandidater. Det beslutet landar på nomineringskommitén där Erik Ottoson är ordförande.

– Vi är precis i startgroparna av processen. Vi kommer ha en intern process där vi lyssnar på de inspel som partiet har. Men vi kommer vilja ha en gedigen process eftersom detta är ett väldigt viktigt uppdrag, säger han.

Partiet fick beskedet om Bocanders avgång i går kväll.

– Min bild är att väldigt många är ledsna och bedrövade att en så uppskattad ledare väljer att gå vidare. Men man förstår samtidigt att hon fattar sina egna beslut och nu vänder vi blicken framåt och tar tag i den här processen.

Hanna Bocander meddelar att hon sitter tills det finns en ny kandidat.

– Ja, det är viktigt att det blir en person gruppen enas om.