Den 18 mars diskuterades frågan om kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocanders (M), jäv kring skolutredningen vid kommunfullmäktige. En fråga som har lång historia i Danderyd och som har uppmärksammats i flera medier.

Allt började 2020 då en anhörig till henne som driver privatskolan Elevverket fick ta över gamla Svalnässkolans lokaler.

"Inget att vara jävig i"

Tidigare i höstas förklarade Bocander (M) sig själv jävig i skolutredningen. Ett beslut hon tog tillbaka i januari i den nya utredningen.

– Då det första uppdraget gavs visste vi inte vilken riktning översynen skulle ta. Nu vet vi att kommunstyrelsen inte ska fatta några beslut om skolornas organisation utan det är just en utredning som ska läggas på bordet.

Var det ett misstag att ta tillbaka beslutet?

– Nej, utifrån den fakta jag hade då var det rätt beslut. I efterhand kan man alltid resonera om det var rätt eller fel. Jag är kommunstyrelsens ordförande med ett samlat ansvar för hela kommunen och då ska jag vara försiktig med att abdikera från mitt ansvar som beslutsfattare.

Enligt henne får diskussionen nu fel fokus.

– Det är synd att vi inte kan hålla oss till sakfrågan, att diskutera våra skolor.

Landahl Enquist: Känsligt

Hedvig Landahl Enquist (S) lyfte frågan i en interpellation vid fullmäktige. Hon undrade om Hanna Bocander (M) övervägt att lämna skolutredningen för att inte riskera kommunens trovärdighet. Samt varför Bocander vänt i jävsfrågan.

– Det här är så klart känsligt och handlar om en komplicerad fråga. Men jag hade förväntat mig en öppnade diskussion. Folkvalda politiker måste kunna bli synade, det är en del av vår roll att ställa frågor i det här forumet.

Hon svarar på frågan om de hakar på drevet från 2020.

– Jag tycker verkligen att det här är helt rimliga frågor att ställa.

Hedvig Landahl Enquist (S) i Danderyd

Hedvig Landahl Enquist (S) i Danderyd

Privat

"Försvaga och skada"

Hanna Bocander (M) svarar också på frågan om förtroendet för kommunen.

– Hela den här utredningen är så öppen och transparent den kan vara. Kommunstyrelsen kommer inte fatta något beslut om enskilda skolor, det finns således inget att vara jävig i.

Hon menar att det är ett drev.

– Det är en taktik för att försvaga och skada en politisk motståndare. Tyvärr smutsar det ner det politiska samtalet, och det är det som på riktigt blir hotet mot demokratin.

– Det här påverkar mig djupt att bli misstänkliggjord hela tiden. Jag önskar att vi kunde ägna mer tid åt sakfrågorna.