Bo Lundgren, 90 år, står och väntar på hissen i sitt hem på i Gröndal när två män plötsligt dyker upp framför honom. Den ena mannen tar fram sin polislegitimation och ber om att få följa med upp. Men Bo, som har läst om bedrägerier mot äldre, ber männen att gå.

– Då hoppade han på mig och det blev en brottningsmatch mellan oss. Jag är gammal militär och har övat på närstrid men när den andra mannen också hoppade in blev det svårt, säger Bo.

Han försöker trycka emot med sin käpp men blir nedslagen och faller med ryggen mot golvet. Huvudet klarar sig men i handen sticker det till och börjar blöda. Bo vet inte vad det är för vasst föremål som nuddat honom, men det tar ett tag att få stopp på blödningen.

Bo har smärtor i handleden, ryggen och höften efter överfallet.

Bo har smärtor i handleden, ryggen och höften efter överfallet.

Pekka Pääkkö

Tog plånbok och sprang

Männen, som Bo uppskattar var i 40-årsåldern, tar plånboken med kontanter och kort i. Medan Bo fortfarande ligger på golvet springer de iväg.

– Jag kom upp direkt, sprang efter och skrek att jag blivit rånad. En bil stannade utanför och hjälpte mig att ringa polisen.

Polisen sökte efter gärningsmännen i området men utan framgång. Vid mötet med rånarna hade Bo precis varit i Liljeholmen och tagit ut en 500-lapp. Han tror att rånarna följde efter honom från bankomaten hela vägen hem.

På ljusa dagen

Första natten var det svårt att sova, berättar Bo. Det gjorde ont varje gång han vred på sig och han låg och tänkte på om han borde ha gjort något annorlunda. Dagen efter överfallet värker handleden och höften är blå och svullen.

Då får vi hälsa på Bo, som möter oss vid dörren.

– Det gör lite ont att gå, säger han.

Väl i soffan berättar han att hans fru nyligen gått bort och att han har haft mycket besvär. I ett försök att komma igång har han börjat ta längre promenader men nu vet han inte om han är så sugen.

Överfallet skedde mitt på ljusa dagen, runt klockan tre.

– Det känns jobbigt nu i efterhand. Jag har försökt få i mig lite mat men det är svårt som ensamstående.

Nu vill Bo varna andra att hålla ögonen öppna när de går in i sina portar.

– Polisen sade att flera i området har blivit attackerade. Det är tydligen någon liga som specialiserar sig på äldre människor.

Här, i väntan på hissen, skedde överfallet.

Här, i väntan på hissen, skedde överfallet.

Pekka Pääkkö

Två personer gripna

Polisinspektör Anders Decker berättar att man har sett en ökning av rån mot äldre de senaste veckorna i Liljeholmen och Gröndal. Totalt sex stycken har blivit utsatta.

– Vi misstänker att det är samma gärningspersoner som utfört rånen, säger han.  

Två dagar efter överfallet på Bo grep man två personer.

– Vi har prioriterat utredningsarbetet och intensifierat det operativa arbetet i dessa områden vilket ledde till att vi igår kunde frihetsberöva två stycken personer som nu är misstänka i de aktuella rånen.

Om man som äldre blir utsatt för ett rånförsök anser Anders Decker att den egna säkerheten går först.

– Det är svårt att ge ett generellt råd men med tanke på ålder och fysisk begränsad förmåga så skulle jag rekommendera att ändå lämna ifrån sig värdesaker för att undvika eskalerande våld från gärningspersonerna, säger han.