Hoppfull. Jonathan "Ollie" Josefsson hoppas att gångtunneln i Hässelby strand kan inspirera andra. Foto: Martin Ek och Jonathan Josefsson

Blommigt ansiktslyft för gångtunnel

En tråkig gångtunnel i Hässelby strand har fått sig en rejäl färgkyss – med hjälp av de boende runtom. "Förhoppningsvis blir tunneln tryggare och trivsammare", säger konstnären Jonathan ”Ollie” Josefsson.

  • Publicerad 08:59, 20 jan 2022

Vi fick in ett 20-tal olika förslag.

Tunneln vid Fyrspannsgatan 87 har länge ansetts både otrygg och otrivsam – men nu har den fått en total makeover. Mannen bakom verket, Jonathan ”Ollie” Josefsson, är en 43-årig göteborgare med 20 år bakom sig som graffitimålare.

– Jag fick uppdraget av staden i somras att måla tunneln och fick träffa Stockholmshem som äger hyresrätterna intill. Både jag och hyresvärden ville engagera de boende i konsten.

20-tal förslag från grannar

Många Hässelbybor har nog redan hunnit gå igenom tunneln – framförallt de som själva bidragit till den.

Ansiktslyft. Den omgjorda gångtunneln vid Fyrspannsgatan 86 i Hässelby strand. Foto: Jonathan Josefsson

– De boende fick lämna konstförslag på temat växtlighet, och vi fick in ett 20-tal förslag efter sommaren, berättar Jonathan.

Utifrån förslagen och sin egen stil gjorde han en skiss.

Blev blomstrande trädgård

Resultatet blev en tolkning av en trädgård som blommar året runt. Gångtunneln mynnar ut i en stor gård vid hyreshusområdet intill.

– Staden godkände förslaget och under första veckan i december målade jag den, berättar ”Ollie”.

Vad tycker du om resultatet?

– Gångtunneln var grå och trist och hade beiga väggar. En tunnel som bara var, liksom. Om folk inspireras och blir glada av omgörningen så kan jag knappast bli gladare.

”Ollie” har arbetat över hela Sverige och även utomlands och har nya projekt på gång under 2022, berättar han.

– Jag brinner för muralmålningar och stora graffitimålningar.

Bättre belysning ska upp

Marie Malmros, kommunikatör på Stockholmshem, berättar att många hyresgäster i området är intresserade av att odla och att temat växtlighet kändes rätt.

– Vi har startat en ny kvartersodling i Hässelby strand som blivit väldigt populär och som många engagerat sig i. Både unga och lite äldre kom med förslag på konsten till Jonathan, vilket är jättekul.

Ny, bättre belysning är dessutom på väg upp i tunneln, som också så småningom även officiellt ska invigas.