Göteborg

Att stressa iväg kan skapa frustration och irritation, inte minst i trafiken. Bilister som inte använder blinkers kommer på en ohotad förstaplats i försäkringsbolaget Ifs senaste undersökning.

– Varför det slarvas med blinkers kan bero på orsaker som bekvämlighet, bristande förståelse för trafiksäkerhet eller tidsbrist, skriver IF i nyhetsrummet på sin hemsida. 

Övergången mellan ett högt arbetstempo till exempelvis semester och vila kan även förklara ett otåligare beteende i trafiken. 

– Många ger sig ut på vägarna utan att ha varvat ned från ett intensivt arbetstempo, vilket kan resultera till en stressig körning. Varva ned innan du ger dig ut i trafiken och se till att vara utvilad inför längre körsträckor. 

Efter blinkers skiljer det sig åt en del. Bland kvinnor är det 17,5 procent som stör sig på bilister som kör för fort – medan långsamma bilister är det som som irriterar män mest, 15,5 procent. 

Elsparkcyklar och Cyklister som kör fort utan att se sig för uppfattas som nästan lika störande med totalt 12 procent respektive 11,5 procent.