Mellan 2 oktober och 7 november passerar det årliga meteorregnet Orioniderna. I kväll, den 21 oktober, är det som bäst chans att uppleva stjärnfallet med långa vita svansar.

Det är det datum då antalet meteorer är som störst. Tyvärr ser det ut att bli mulet vilket kan minska chansen att se skådespelet.

https://www.mitti.se/nyheter/ufo-gatan-i-vallentuna-annu-ej-lost-hillevi-minns-dagen-1974/repqcw!UXGuEFkULkMTYybrv3EbmA/

Markus Janson, astronom vid Stockholms universitet, berättar att Orioniderna är en effekt av den berömda Halleys komet. Det är en komet med en omloppstid på 75 år som senast passerade jorden 1985.

– Kometen lämnar efter sig ett stoft av partiklar bestående av en blandning av is och grus. En gång om året åker vi in i detta stoft av partiklar. När stoftet träffar jordens atmosfär bildas det ljusfenomen som vi ser.

Halleys komet befinner sig nu i riktning bort från solen mot en avlägsen punkt. Nästa tillfälle passagen till jordens omloppsbana äger rum är 2060.

Var ska man stå för att bäst se Orioniderna?

– Ju mörkare det är desto större chans är det. I övrigt är en öppen himmel att föredra.

Var på stjärnhimlen ska man hålla utkik?

– Stjärnfallen strålar från stjärnbilden Orion men det betyder inte att man behöver titta just dit. Meteorerna kommer att synas över hela stjärnhimlen. 10 - 20 stjärnfall i timmen är inte ovanligt och har man tur kan det bli fler.

Stjärnbilden Orion stiger från sydost vid elv tiden på kvällen och rör sig sedan mot sydväst. Därför är en bra att tid att skåda stjärnfallet vid midnatt då Orion med säkerhet har kommit över horisonten.

Hur kommer det sig att du intresserade dig för astronomi?

– När jag var liten, runt lågstadieålder, hade jag böcker hemma om rymden. Det var ett underliggande intresse som väcktes redan då.

Kommer du själv att titta på Orioniderna?

– Det beror allt på vädret.

https://www.mitti.se/nyheter/mystiska-flygplanet-tillbaka-over-stockholm/repslb!s3waIs3oYRNzfrzTRrUPfA/