Artister, tävlingar och foodtrucks. Det väntar på Solberga bollplan den 19 augusti när Solbergafestivalen anordnas för andra året i rad.

– Det viktigaste för oss är att det är en gratis festival så att alla ska kunna komma. Vi försöker främst fånga upp barn och ungdomar. Inspirera och engagera dem att starta en hobby, säger Linn Harstäde, som tillsammans med bandet Carpet Dime har grundat festivalen.

Förra året skulle hårdrocksbandet spela för den lokala fotbollsklubben när de fick en annan idé istället – en festival.

– Vi sa att vi skulle vara nöjda om det kom 200 personer. Sedan kom 550 personer. Sponsorer började fråga om vi skulle göra samma sak nästa år igen. Vi var inte övertygade till en början men vi blev till och med stoppade av folk i matbutiker och då kändes det självklart.

Solbergabon och hårdrockaren Linn Harstäde är en av arrangörerna bakom festivalen.

Solbergabon och hårdrockaren Linn Harstäde är en av arrangörerna bakom festivalen.

Privat

I fjol regnade det. Är vädret bättre i år tror bandet att de kan slå nytt rekord. Studiefrämjandet, som är en av sponsorerna, hoppas på över 1 000 besökare, säger Linn.

Polisen på trummor

I år har man breddat konceptet till mer än bara musik. Bland annat blir det dansuppvisning, agility och fotbollstävlingar. Men det är fortsatt fokus på musikuppträdanden och att få prova på instrument.

Det sistnämnda visade sig vara en succé förra året.

Förra sommaren passade en polis på att visa sin skicklighet på trummor.

Förra sommaren passade en polis på att visa sin skicklighet på trummor.

Privat

– Barnen hade jättekul när de körde elgitarr och trummor. Sen kom poliser och jag gick för att hämta tillstånd. Då sa de 'Nejnej, vi vill vara med' och en av poliserna, som visade sig vara imponerande duktig, började spela trummor. Många tog bilder och uppskattade det här.

I år är räddningstjänsten inbjudna till en battle i trummor.

Vinn årets solstråle

Det har varit viktigt att "hålla artisterna nära", menar Linn. Även om hon kunde skulle hon inte boka Beyoncé. Det är lokala artister hon söker.

– Publiken ska inte känna att det är milslångt till att själva kunna stå på scenen. Man ska våga prata med artisterna och få svar på frågor. Det ska inte finnas prestige eller barriärer.

Uppläget för Solbergafestivalen.

Uppläget för Solbergafestivalen.

Solbergafestivalen

Något som är nytt för i år är också "Årets solstråle". Alla som har någon form av anknytning till Solberga kan bli nominerade och ta emot detta pris.

– En person som har ställt upp och gjort något extra för någon eller några i Solberga, den personen som sticker ut och förändrar något. Det här är något jag brinner extra starkt för i år, säger Linn.