– Jag är molekyllärbiolog och har disputerat. Jag har forskat på Stanford och jobbat inom bioteknikbranschen. Så jag har gjort ett rejält karriärombyte. 180 grader! säger Maria Slättman.

Hon ser ut att trivas med sitt nya liv när hon tar emot på galleriet Artist Arena Showroom i Vasastan. På väggarna hänger 21 av hennes tavlor, många av dem en liten röd klisterlapp intill sig.

Maria Slättman från Töjnan lämnade karriären som molekylärbiolog och är nu konstnär på heltid.

Maria Slättman från Töjnan lämnade karriären som molekylärbiolog och är nu konstnär på heltid.

Tomas Stark

– Det har gått jättebra, jag sålde åtta tavlor första dygnet! säger Maria Slättman.

Tog kurser på Edsvik

Hon tog några målarkurser redan under Stanford-tiden, i Silicon Valley, men på grund av forskning och senare jobb hade hon aldrig tid att ägna sig åt konsten på allvar.

Luckan uppenbarade sig för drygt fem år sedan, även om situationen som uppstod till en början bara var jobbig.

– Jag arbetade på ett bioteknikföretag, men det blev en toxisk miljö och många mådde dåligt. Jag kände att jag inte kunde vara kvar, så jag sa upp mig.

Maria började måla igen. Hon tog kurser på Edsvik konsthall och det dröjde inte speciellt länge innan folk började fråga om de fick köpa hennes tavlor. Hon bestämde sig för att satsa.

– Man lever bara en gång. Nu är jag heltidskonstnär, nästan, och det är fantastiskt roligt.

"Något jag har drömt om hela mitt liv"

Att den nya karriären är mindre lukrativ än den förra bryr sig Maria inte om.

– Jag har valt bort pengar, men nu gör jag något jag har drömt om hela mitt liv.

Redan under åren i USA började Maria intressera sig för att måla abstrakt, och nu har hon ”stannat kvar i det” helt och hållet.

– Men jag känner att jag har utvecklats sedan jag började för fem sex år sedan. Det är en drivkraft, jag vill bli bättre och hitta nya tekniker.

Första soloutställningen

Maria har varit med på över tio grupputställningar i Stockholm, Madrid och Paris, och även på flera jurybedömda utställningar. Men utställningen på Artist Arena är hennes första riktiga soloutställning.

– Det är kul få visa hela min konst så här. Inspirationen till de här målningarna kommer från min gamla karriär, från processer i mikroceller, och de olika titlarna belyser det.

Det handlar dock fortfarande om abstrakta måleri, betonar hon.

– Ja, man kan analysera och se motiv, men det är fantasi. Jag har inte ett förutbestämt motiv, det är en process, det blir vad det blir.