Populationer av den fläckiga vinbergssnäckan har sedan 2015 etablerat sig i Skåne och i Bohuslän. I Stockholms län har endast tillfälliga fynd av arten registrerats i Vallentuna de senaste åren. Frågan är inte om, utan när, snäckan som orsakar större problem än mördarsnigeln i Storbritannien kommer att sprida sig i Stockholm, säger Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker.

– De senaste åren har fläckiga vinbergssnäckor dykt upp allt längre norrut. De kommer säkert sprida sig här med. Med varmare klimat kommer fler och fler arter med nordgräns nedanför Sverige att flytta upp och överleva här.

Snäckan kan utplånas

Snäckan är egentligen en sydlig art och hela populationer kan utplånas om det är en kort sommar eller sträng vinter. Den största faran i dagsläget är att snäckan kommer till Stockholm i last med jord och växter. Precis som mördarsnigeln är den glupsk och festar gärna loss på din sallad eller favoritblomma i trädgården.

Det gäller att hålla koll på vilka växter man köper, enligt biologen Didrik Vanhoenacker.

Det gäller att hålla koll på vilka växter man köper, enligt biologen Didrik Vanhoenacker.

Arkivbild

”Mördarsnigeln jobbig nog”

– Det är en snäcka som till stor del sprids med människor. Det gäller att vara försiktig när man köper växter och kolla efter sniglar – men det är det inte alltid så lätt att hitta snigelägg i jorden.

Hur orolig behöver man vara över sin trädgård?

– I Stockholm verkar ju mördarsnigeln vara jobbig nog. Men på de brittiska öarna är den fläckiga vinbergssnäckan ett större problem. Vi får se om snäckan tar platsen som trädgårdarnas okrönta hatobjekt.

Mördarsniglar kan tyckas snudd på omöjliga att utrota, men om man väl stöter på fläckiga vinbergssnäckor i sin trädgård kan det vara värt ett försök att ta kål på dem.

– Säg att det är fem snäckor i din trädgård och du lyckas ta död på tre, då kan det ta ytterligare tid för snäckan att etablera sig.

Fläckiga vinbergssnäckor har även sina fördelar. Till exempel är de ätbara och serveras ofta som den franska delikatessen ”escargots”.

– Och de har ju ganska snygga skal som man kan passa på att njuta av.