Göteborg

Att kliva in i Radio 88:as studio är som att färdas genom musikhistorien.

Här spelas låtarna som genom decennier älskats av en hel värld, de som ritade om kartan och de som glömdes bort längs vägen.

Country för hela slanten

Här finns historierna och anekdoterna som bara kan berättas av de verkligt hängivna musikfantasterna – som Bill Evert Olsson och Bill (Evert) Werngren.

Tillsammans har de gjort ett 50-tal radioprogram för kanalen som sänder över hela göteborgsområdet.

När de två radioprofilerna intar studion så blir det country för hela slanten.

– Vi spelar låtar som ingen av de andra stationerna gör. I vårt låtarkiv finns artister som många aldrig ens hört talas om och får en chans att upptäcka, säger Bill Werngren.

Hyllar Hank Williams

Nu har de valt att göra två hyllningsprogram om en av de mest tongivande artisterna inom genren, nämligen Hank Williams – eller The Hillbilly Shakespeare som han också kallades – som skulle ha fyllt 100 år den 17 september.

– Hans betydelse för countrymusiken är ovärderlig. Det handlar om historieberättandet och lyriken som vi har sådan förkärlek till, säger Bill Werngren och Bill Evert Olsson tillägger:

– Det finns ingen som haft så stor betydelse. Och då ska man komma ihåg att han bara levde tills han var 29 år. Trots att han bara hann skriva 137 låtar så har det gjorts över 170 hyllningsalbum där han tolkas av andra artister.

Bill Evert Olsson, som själv besökt Hank Williams museum och grav i Alabama, berättar att den allra sista låten som han spelade in strax innan han dog av en hjärtattack 1953 var I'll never get out of this world alive.

– Det tycker jag är helt genialt. Inom countryn generellt så leker man mycket med ord och många texter lämnas öppna för lyssnaren själv att tolka.

Countryfantast. Bill Evert Olsson har besökt Hank Williams museum och gravplats i Alabama och berättar att gravstenen pryds av en av countrylegendens många underfundiga textrader: "Praise the lord – I saw the light" illustrerad med en sol.

Countryfantast. Bill Evert Olsson har besökt Hank Williams museum och gravplats i Alabama och berättar att gravstenen pryds av en av countrylegendens många underfundiga textrader: "Praise the lord – I saw the light" illustrerad med en sol.

Dino Soldin

"Skildrar hela livet"

Om countryn härstammar från Sydstaternas folkmusik så menar Bill Werngren att många av våra kända svenska dansbandslåtar i sin tur är tolkade från countryn.

– Countryn är större i Sverige än vad många kanske tror. Det som jag tilltalas av i musiken är nog sorgerna och bedrövelserna och att den tar upp livets svåra ämnen, men även berättandet och det underfundiga i texterna.

Bill Evert Olsson håller med:

– Countryn skildrar hela livet, från födseln till döden.