– Skulle jag förlora är det spiken i kistan för mig, suckar Youcef Abna Aissa.

Den 47-årige vd:n och ägaren har denna förmiddag hoppat in bakom disken för att ta emot kunder på verkstaden i Södra Häggvik.

– Det var många sjuka i dag, men snart har jag tid, ursäktar han sig.

Först drev Youcef bara Mekonomen i Edsberg men med åren utvidgade han med fyra Mekonomen-verkstäder till i Häggvik, Kista, Märsta och Sigtuna.

Ville ha det enhetligt

I det läget bestämde han sig för att döpa sina bolag till Bilyaa – en sammansättning av ”bil” och hans initialer ”yaa” – för att skapa något enhetligt.

Bolagsverket godkände namnet och allt var frid och fröjd, tills i november 2021 då Bilia hörde av sig.

Det fanns en förväxlingsrisk, menade bolaget, och begärde att Youcef omgående skulle upphöra med "all verksamhet och marknadsföring under namnet BILYAA”.

Hot om rättsliga åtgärder

Bilia förklarade att man var ”beredd att vidta rättsliga åtgärder”. Men Youcef gav inte efter.

– Jag kände inte att jag ville vika mig. De vill få folk att tro att en kille kommer in här och tror att han har bokat tid på Bilia, men den risken är ju obefintlig!

Så här ser skylten ut utanför Youcefs verkstad på Kuskvägen i Södra Häggvik. Ingen större risk för förväxling med bilia, anser han.

Så här ser skylten ut utanför Youcefs verkstad på Kuskvägen i Södra Häggvik. Ingen större risk för förväxling med bilia, anser han.

Tomas Stark

Youcef betonar att han aldrig marknadsför sina verkstäder som bara Bilyaa utan antingen Mekonomen Bilyaa eller enbart Mekonomen.

– Dessutom livnär vi oss på service och reparationer medan Bilia lever till nära 80 procent på bilförsäljning, säger han.

Youcef inne i verkstadshallen på Mekonomen i Södra Häggvik. Tröjan han bär har två loggor – Bilyaa på ärmen, och Mekonomen på bröstet.

Youcef inne i verkstadshallen på Mekonomen i Södra Häggvik. Tröjan han bär har två loggor – Bilyaa på ärmen, och Mekonomen på bröstet.

Tomas Stark

Så han vägrade acceptera Bilias krav.

– Ja, det svarade jag dem med vändande post!

Dom faller på onsdag

I juni i fjol återkom Bilia med en ny skrivelse där tonen skärpts eftersom Youcef fortsatt att använda Bilyaa även ”efter mottagande av varningsbrev”.

Några månader senare verkställdes hotet om att ta det till domstol. Den 4–6 september hölls huvudförhandling i Patent- och marknadsdomstolen och på onsdag, den 4 oktober, förkunnas domen.

Skulle Bilia vinna kräver de vite, men även ersättning för rättegångskostnader och ekonomisk ersättning för vad man menar är ett varumärkesintrång.

Hade du ingen tanke på att detta skulle kunna hända när du valde namnet Bilyaa?

– Nej, jag hade varit i Norrland och fiskat och satt i bilen på E4 när jag bara kom på det och kände att ”nu har jag det”.

Hur kommer det sig att du tar den här fajten?

– Jag har fått namnet godkänt av Bolagsverket. Då borde det vara säkert. Om Bilia vinner är det ett hot mot alla småföretagare. Då kan du inte känna dig säker på rätten till ditt företagsnamn.

Anders Rydheimer, affärsutvecklings- och kommunikationsdirektör på Bilia AB, vill inte kommentera.

– Vi får se vad rättsväsendet säger och så tar vi det därifrån, säger han.