I slutet av januari i år gjordes sträckan på Odengatan mellan Torsgatan och Dalagatan, i östlig riktning, om till en bussfil under vissa tider. Syftet är att underlätta för buss 4 som ska komma upp i 20 km/h i genomsnittlig hastighet på hela sträckan mellan Gullmarsplan och Radiohuset. Därför har staden och regionen vidtagit flera olika åtgärder, varav en är denna.

Men helt tydligt är det inte på Odengatan. Eftersom det är tillåtet att köra bil där på kvällstid har man inte markerat genom att skriva "buss" i körfältet. I stället har man skyltat om. Och det är långt ifrån alla bilister som följer de nya reglerna.

Det som gäller är att det inte tillåtet för bilister att köra sträckan 7-18.30 på vardagar och 10-15 på lördagar. Då kommer man inte heller att kunna parkera där. Cirka 40 parkeringsplatser har "försvunnit" under testtiden som är fram till sommaren. På grund av pandemin kan den förlängas. Efteråt kommer försöket att utvärderas och man ska titta på om det kan spridas till andra delar av staden.

Vi har bevakning

– Vi genomför under försöket mätningar vid några tillfällen för att undersöka följsamheten. Vi kommer inte att ha konstant bevakning men göra observationer på platsen vid några tillfällen. Planen är att försöket ska utvärderas och redovisas någon gång efter sommaren, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

https://www.mitti.se/nyheter/odengatan-har-fatt-nytt-bussfalt/repuav!0hUSoKYsOOiRiSI6V4bKew/

Vasastadsbon Joakim Crona promenerar dagligen på Odengatan med sin familj och trots förbudet så ser han att bilköerna finns kvar. En måndagsmorgon räknade de till tjugo bilar som bröt mot förbudet på mindre än två minuter. När Mitt i Vasastan är på plats en måndag kör fjorton bilar i bussfilen på tre minuter.

– Vi hade sett fram emot mindre trafik på platsen men till vår förvåning är det nästan fler bilar än tidigare som kör på Odengatan. Eller så är det så att man tänker mer på det eftersom det är ett förbud, säger Joakim Crona, och fortsätter:

– Att det accepteras är frustrerande, och det verkar inte vara ett prioriterat område för polisen. Jag har själv små barn och de här bilarna släpper ju ut massor av avgaser som kan leda till astma och för tidiga födslar med mera.

Polisen bötfäller bilister

Polisen har bötfällt bilister på Odengatan, men eftersom ett ärende kan innehålla flera brottskoder, till exempel att någon inte haft bilbälte på sig, är det svårt att renodla bussfilssyndare i statistiken.

– Det vi kan se är att hittills har kring ett 30-tal böter utfärdats för bilister som har kört i den nya bussfilen, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.

Bötesbeloppet för att köra i en bussfil är 1 000 kronor.