Förbud. Trots att det inte är tillåtet fortsätter bilister att köra i östlig riktning på Odengatan. Foto: Pekka Pääkkö

Bilister trotsar förbudet på Odengatan

I drygt tre månader har Odengatan haft en bussfil mellan Dalagatan och Torsgatan. Trots det fortsätter bilister att köra på sträckan. Fjorton bilar på tre minuter när Mitt i Vasastan var på plats.

  • Publicerad 07:15, 22 maj 2021

I slutet av januari i år gjordes sträckan på Odengatan mellan Torsgatan och Dalagatan, i östlig riktning, om till en bussfil under vissa tider. Syftet är att underlätta för buss 4 som ska komma upp i 20 km/h i genomsnittlig hastighet på hela sträckan mellan Gullmarsplan och Radiohuset. Därför har staden och regionen vidtagit flera olika åtgärder, varav en är denna.

Men helt tydligt är det inte på Odengatan. Eftersom det är tillåtet att köra bil där på kvällstid har man inte markerat genom att skriva "buss" i körfältet. I stället har man skyltat om. Och det är långt ifrån alla bilister som följer de nya reglerna.

Bara bussar får köra på Odengatan vardagar mellan 7-18.30. Foto: Pekka Pääkkö

Det som gäller är att det inte tillåtet för bilister att köra sträckan 7-18.30 på vardagar och 10-15 på lördagar. Då kommer man inte heller att kunna parkera där. Cirka 40 parkeringsplatser har "försvunnit" under testtiden som är fram till sommaren. På grund av pandemin kan den förlängas. Efteråt kommer försöket att utvärderas och man ska titta på om det kan spridas till andra delar av staden.

Vi har bevakning

– Vi genomför under försöket mätningar vid några tillfällen för att undersöka följsamheten. Vi kommer inte att ha konstant bevakning men göra observationer på platsen vid några tillfällen. Planen är att försöket ska utvärderas och redovisas någon gång efter sommaren, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Odengatan har fått nytt bussfält

"Vi hade sett fram emot mindre trafik i och med förbudet, men till vår förvåning är det nästan fler bilar än tidigare", säger Joakim Crona. Foto: Mimmi Epstein

Vasastadsbon Joakim Crona promenerar dagligen på Odengatan med sin familj och trots förbudet så ser han att bilköerna finns kvar. En måndagsmorgon räknade de till tjugo bilar som bröt mot förbudet på mindre än två minuter. När Mitt i Vasastan är på plats en måndag kör fjorton bilar i bussfilen på tre minuter.

– Vi hade sett fram emot mindre trafik på platsen men till vår förvåning är det nästan fler bilar än tidigare som kör på Odengatan. Eller så är det så att man tänker mer på det eftersom det är ett förbud, säger Joakim Crona, och fortsätter:

– Att det accepteras är frustrerande, och det verkar inte vara ett prioriterat område för polisen. Jag har själv små barn och de här bilarna släpper ju ut massor av avgaser som kan leda till astma och för tidiga födslar med mera.

Polisen bötfäller bilister

Polisen har bötfällt bilister på Odengatan, men eftersom ett ärende kan innehålla flera brottskoder, till exempel att någon inte haft bilbälte på sig, är det svårt att renodla bussfilssyndare i statistiken.

– Det vi kan se är att hittills har kring ett 30-tal böter utfärdats för bilister som har kört i den nya bussfilen, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.

Bötesbeloppet för att köra i en bussfil är 1 000 kronor.

Projektet

Busskörfält har införts på vardagar 07:00-18:30 och lördagar 10:00-15:00 i östlig riktning på Odengatan, mellan Torsgatan och Dalagatan, förbi Vasaparken.

Eftersom det inte längre är tillåtet att köra i östlig riktning på sträckan på vardagar mellan klockan 07:00 och 18:30 samt lördagar 10:00 och 15:00 är det heller inte möjligt att köra in och parkera på sträckan under dessa tider. Fordonsägare med boendeparkering får dock hämta sin bil och köra därifrån men inte påbörja ny parkering under tiden som det är busskörfält.

Som alternativ väg för bilister som kommer norr- eller söderifrån och vill köra vidare på Odengatan vill staden att man istället ska välja Karlbergsvägen till Dalagatan för att därifrån fortsätta på Odengata

Visa merVisa mindre