En aprilmorgon kommer Theresia Ögren ut till sin parkering på Dalvägen i Segersjö och inser att bilen har haft ovälkommet besök under natten. En försvunnen ratt och förstörd interiör är resultatet.

– Det är så tröttsamt. Det måste polisanmälas, bärgas och allt annat runt omkring. Den var i så dåligt skick att det blev inlösen på den, säger hon.

Theresia är långt ifrån ensam om att ha fått inbrott i bilen. Faktum är att antalet anmälda bilinbrott i Botkyrka och Salem har ökat markant under årets första fyra månader jämfört med samma period i fjol – från 203 till 359 anmälningar, vilket motsvarar en ökning med nästan 77 procent.

Botkyrka står för det största antalet inbrott i år, 277 av de totalt 359.

"Skickliga yrkesmän"

Förklaringen bakom ökningen tros vara de internationella ligorna, menar kommissarie Hans Nilsson på polisens trafiksektion i region Stockholm.

– De slår till i ett område och koncentrerar sig på reservdelar eller tillbehör i vissa bilmodeller som sedan ofta försvinner utomlands. Sedan kan det vara lugnt ett tag, innan de slår till igen, säger han.

Hur jobbar polisen för att få bukt med dem?

– De är skickliga yrkesmän, och att de kommer och går gör det svårjobbat för oss att lagföra dem. Men vi för hela tiden diskussion med både tullen och våra grannländer, och ibland kan vi härleda vissa individer och gods till inbrott.

Slår ut larmsystem

Enligt Hans Nilsson är de här tjuvarna så kunniga i det de gör att de ofta kan slå ut både lås- och larmsystemet i en modern bil, utan svårigheter. Något Theresia blev varse om.

– Jag hade larm i bilen, och Mercedesappen som ska skicka notiser till mig om något händer. Men jag fick inget. De hade utrustning för att slå ut allt det där. Den enda rekommendation jag fick efter det var att använda rattkrycka, men även det är en barnlek för dem. Men jag kommer ändå ha det i nästa bil, säger hon.