Frågan om en fritidsbank i har länge diskuteras i Skärholmens stadsdelsförvaltning, men det är först nu som de skrivit avtal med Fritidsbanken Sverige. 

Den fungerar som ett bibliotek fast man lånar sport- och friluftsutrustning i stället för böcker. Den som vill låna exempelvis ett par skidskor och sedan ha dem i två veckor. Tanken är att den som vill prova på nya idrotter och friluftsaktiviteter eller bara vill utöva aktiviteten vid ett enstaka tillfälle ska kunna göra det utan att behöva köpa dyr utrustning. 

– Vi vill möjliggöra det för alla våra invånare. Och vi vill gärna se fler personer ute i våra naturreservat och i våra parker som utövar sportaktiviteter, säger Madeleine Appelqvist, enhetschef för medborgarservice på stadsdelsförvaltningen.

Det finns även i miljöaspekt i det hela.

–  Fritidsbanken bidrar till ett hållbart samhälle genom återanvändning av utrustning, säger hon.

Insamling av prylar

I Skärholmens fritidsbank ska det finnas all typ av sport- och frilufsutrusning förutom kläder. För alla åldrar och olika behov, även för dem som har funktionsnedsättningar.  

– Vårt mål är att det ska finnas så mycket sport- och friluftsutrustning i olika storlekar så en hel klass ska kunna låna samtidigt. Ett mål är även att vi ska kunna ta emot föreningar och skolklasser som ska kunna prova på någon sport i lokalen, till exempel spela innebandy, säger Madeleine Appelqvist. 

 Vilken skillnad kommer en fritidsbank göra i Skärholmen?

– Vi hoppas och tror att den kommer göra stor skillnad för våra invånare. Verksamheten ska öka tillgången till en meningsfull fritid genom att ge barn och vuxna möjlighet att prova nya aktivteter. 

Det är inte helt klart var den ska ligga, men planen är det ska vara centralt i närheten av Skärholmens centrum och att lokalen ska vara lättillgänglig. Planen är att öppna efter sommaren.