Kungsholmens bibliotek –Internationella biblioteket på Sankt Eriksgatan – kan bli Årets bibliotek i Sverige. En utmärkelse som delas ut av fackförbundet Dik.

– Superkul och hedrande, säger Annika Malmborg, enhetschef på Stockholms stadsbibliotek, Kungsholmen-Östermalm.

Alla bibliotek som vill kan skicka in en nominering till DIK. En jury bestående av representanter från DIK och profiler inom biblioteksvärlden har nu utsett de fem nominerade biblioteken.

Teamwork

Annika Malmborg lyfter fram hela arbetslaget och samarbetet på biblioteket som ett stort skäl till nomineringen.

– Vi har en väldigt kompetent arbetsgrupp. Och jag tror att nyckeln till vår framgång är att vi jobbar mycket i nätverk med olika typer av samarbeten. Vi har även fokus på programaktiviteter och låter barn och unga ta plats.

När Internationella Biblioteket flyttade från Odenplan till Kungsholmen 2019 var det många som var kritiska till sammanslagningen.

– Det var ett upprörande beslut för många. Så vi har gjort en resa från att det var ett utskällt projekt till att det nu är ett uppskattat bibliotek som människor hittar till och där vi lyckas vara angelägna för stockholmarna, säger Annika Malmborg.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) är glad.

– Beslutet att flytta väckte en hel del kritik, men nu kan vi se att det här har blivit en väldigt bra flytt och bibliotek. Sedan får vi se om vi vinner, men det är fantastiskt roligt att få vara nominerad.

Vilket bibliotek som vinner avslöjas under en prisutdelning på Bokmässan i slutet av september.